Великобритания одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

2223
Великобритания одобри ваксината на Pfizer/BioNTech
Снимка: Getty Images

Великобритания одобри използването на коронавирусната ваксина от американската компания "Pfizer" и нейния германски партньор "BioNTech". Това съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство.

Ръководителят на британското министерство на здравеопазването Мат Ханкок каза, че ваксинацията на населението ще започне следващата седмица, съобщава Reuters, цитиран от БГНЕС.

Разрешението се чакаше още в края на ноември. Ваксината на Pfizer/BioNTech очаква одобрение и от Европейската агенция по лекарствата, както и от Американската агенция по храните и лекарствата FDA.

Какво знаем до момента за тази ваксина?

Pfizer и BioNTech съобщиха, че завършено проучване на тяхната експериментална ваксина срещу Covid-19 показва, че тя е с 95% ефективност. Те заявиха, че ваксината от две дози няма сериозни опасения за безопасността.

Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията може да се приложи широко по целия свят.

Единственото тежко нежелано събитие, според вестника, което е засегнало повече от 2% от ваксинираните, е била умората, която е засегнала реципиентите след втората доза. Съобщението дойде в момент, в който случаите на коронавирус се увеличават в САЩ и други части на света и подсилва надеждите за прекратяване на пандемията, която промени живота по целия свят.

Великобритания може да одобри ваксината на Pfizer и BioNTech още в края на ноември

Британската агенция за лекарства и медицински изделия може да одобри използването на коронавирусна ваксина от американската компания Pf...

НО

Има сериозен недостатък трудно транспортиране

Проблемът е, че ваксината трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий или дори още по-ниска температура. Причината е в новата технология, заложена в нея, която използва синтетична РНК за активиране на имунната система срещу коронавируса.

"Студената верига ще бъде един от най-предизвикателните аспекти на доставката на тази ваксина", каза Амеш Адаля, старши сътрудник в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс. "Това ще бъде предизвикателство при всички условия, защото болниците дори в големите градове нямат съоръжения за съхранение на ваксина при тази свръхниска температура."

Тази особеност се оказва трудност дори за най-модерните болници в Съединените щати и може да повлияе на разпространението й по света - особеон в по-бедни държави, където ресурсите са ограничени. 

Ваксинираните срещу COVID-19 във Великобритания с "паспорт“ за по-лесно пътуване

Британските власти обсъждат възможността за въвеждане на "COVID паспорти" за тези, които са били ваксинирани срещу новия тип коронавиру...

"Говорим за ваксина, която се нуждае от съхранение при минус 70 или 80. Това е огромен логистичен проблем не само в САЩ, но и извън западния свят", каза д-р Грегъри Поланд, вирусолог и изследовател на ваксини в клиниката Mayo - една от най-големите в Рочестър, Минесота. "Ние сме основен медицински център и нямаме такъв капацитет за съхранение. Това ще важи за всички. Това е логистична пречка."

Говорителят на Pfizer Ким Бенкер каза, че компанията работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ и държавните служители за това как да достави ваксината от дистрибуторските си центрове в САЩ, Германия и Белгия по целия свят.

Какъв е планът за ваксинация срещу COVID-19 на Великобритания?

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декември. За целта бе назначен специален зам.-министър, който да я ръководи.

Британски медии разкриха, че е променен обявеният график за ваксиниране и първи ще бъдат на хората над 80 г. в старчески домове и техният персонал, а медиците на първа линия.

Какъв е планът за ваксинация срещу COVID-19 на Великобритания?

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декем...

Микробиолог от БАН: Може да се противодейства на COVID-19 само с ваксини

Това е и първата ваксина, която ще се разпространи и в България

Преди дни здравният министър Костадин Ангелов обясни, че до края на декември се очакват 125 хиляди дози от нея в България. Ваксинацията в страната ще е безплатна и на доброволни начала.

Днес депутатите от здравната комисия ще разгледат всички предложения на ресорното министерство и Министерския съвет, за да решат именно кои други ваксини ще закупи страната ни, за да спре коронавируса.

Ето кои ваксини срещу COVID-19 ще закупи България, ако депутатите се съгласят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа