Великобритания показа едностранно, че не може без ЕС в търговията - как ще реагира Брюксел?

4529
Великобритания показа едностранно, че не може без ЕС в търговията - как ще реагира Брюксел?
Снимка: iStock

Правителството на Великобритания едностранно удължи гратисния период за редица продукти, изпратени до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, предвиден в Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за оттегляне от Европейския съюз, се казва в изявление от министъра на Северна Ирландия Брандън Луис.

"В интерес на супермаркетите и техните доставчици настоящата схема за временно движение на селскостопански продукти до Северна Ирландия ще бъде в сила до 1 октомври", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС, съобщава БГНЕС. Първоначално споразумението с ЕС предвиждаше гратисен период, който ще позволи на доставчиците от Великобритания да избягват издаването на митнически фитосанитарни сертификати за доставка на стоки до Олстър до 1 април.

Великобритания се съгласи на удължаване на срока за ратификация на търговската Брекзит сделка от ЕС

Великобритания се съгласи с искането на Европейския съюз да се отложи срока за ратификацията на двустранното търговско Брекзит споразум...

Правителството на Великобритания беше принудено да промени условията на споразумението под натиска на предприемачи, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки в светлината на необходимостта от попълване на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да изпразнят рафтовете по магазините. Според търговско споразумение между ЕС и Великобритания през декември, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и ЕС-Ирландия, но изисква въвеждането на контролни процедури за движението на определени стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство.

В ЕС решението, взето от британските власти, беше подложено на остра критика. Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Сефчович веднага обвини Лондон в нарушаване на условията на споразумението за Брекзит. На този фон в сряда вечерта заместник-секретарят на Великобритания за специални задачи Дейвид Фрост, който контролира отношенията с Брюксел след напускането на кралството от ЕС, проведе разговори с Шефчович.

"Фрост обясни, че обявените мерки, предшествани от правно известие, са временни технически действия, които просто разширяват съществуващите разпоредби, за да дадат на супермаркетите повече време да се адаптират към изискванията на протокола", се казва в британско изявление, публикувано в сряда. В него се казва, че страните са се съгласили да продължат консултациите по тази тема.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. На 1 януари 2021 г. изтича преходният период след Брекзит, през който Обединеното кралство е подчинено на всички европейски разпоредби.

Роджър Тейлър, "Куин": Брекзит е ужасна ретроградна стъпка

Барабанистът на британската група "Куин" Роджър Тейлър е поредният музикант, който заклейми Брекзит и щетите, които нанася на свободнот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа