Великобритания се готви да се откаже от участие в операции срещу ИД

4933
Великобритания се готви да се откаже от участие в операции срещу ИД
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания по всяка вероятност ще се откаже от участие във военна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде БГНЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън и британският министър на отбраната заявиха, че ще се обърнат към парламента за разрешение за провеждането на операция срещу ИД. Такава Лондон проведе през август, но без участието на жива сила, като с помощта на безпилотници бяха унищожени десетки джихадисти. Сега обаче е очевидно нежеланието за нова операция, като кабинетът прехвърля топката на парламента, който също е против операция, което е видно от доклада на парламентарния комитет по външните работи.

Египет: "Ислямска държава" не стои зад катастрофата на руския самолет

Премиерът на Египет Шериф Исмаил заяви, че най-вероятната причина за катастрофата на руския самолет Airbus на Синайския полуостров е те...

"Считаме, че не е нужно разширяване на британската военна операция, докато не бъде приета цялостна стратегия за борба с "Ислямска държава" и прекратяване на гражданската борба в Сирия. Каквато дългосрочна стратегия няма", се казва в доклада, който ще бъде публикуван официално днес. В доклада се отбелязва и необходимостта от съответната разрешителна резолюция на Съвета за сигурност на ООН (един от чиито 5 постоянни членове е именно Великобритания).

Британското становище по отношение на борбата с ИД претърпя промяна след началото на руската военна операция в Сирия. Подобен завой направи и Канада след смяната на властта там. Новият премиер Джъстин Трюдо обяви, че планира да изтегли от Сирия канадския ВВС контингент, който е част от международната коалиция срещу джихадистите начело със САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com