Великобритания ще приеме законодателство за защита на паметници на противоречиви исторически личности

1224
Великобритания ще приеме законодателство за защита на паметници на противоречиви исторически личности
Снимка: Getty Images

Правителството на Обединеното кралство ще внесе в парламента законопроект, който значително ще затрудни демонтирането на паметници, включително на такива на спорни исторически личности. Намерението на управляващите в Лондон бе обявено в статия на министъра по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Робърт Дженрик за националния ежедневник The Telegraph.

„Законът ще отразява нашата гледна точка по този въпрос, която е, че в почти всички случаи е по-добре да придружаваме такива паметници с обяснения и да даваме (исторически) контекст, вместо да ги махаме от пиедесталите им и да ги скриваме“, пише Дженрик, подчертавайки, че решенията за демонтиране на статуите трябва да бъдат „внимателно претеглени и да не се вземат под въздействието на момента или по нареждане на гневната тълпа“, предаде БГНЕС.

Вандализма заради расизма стигна до статуя в Италия, Макрон обеща да не пипа паметници (ВИДЕО)

Графити "расист" и "изнасилвач" бяха изписани върху залятата с червена боя статуя на италианския журналист Индро Монтанели в центъра на...

Той също така обвини опозиционната Лейбъристка партия, че се опитва да „редактира и цензурира" миналото на Великобритания. Предложеният от правителството законопроект има всички шансове да бъде одобрен, тъй като управляващата Консервативна партия има солидно мнозинство в Камарата на общините. Съгласно разпоредбите на предложения закон, решенията за демонтиране на паметници ще трябва да преминат през няколко етапа на одобрение, включително на местните жители. Кабинетът на Дженрик ще участва в разрешаването на спорове.

Повишеното внимание към историческите фигури с тъмни петна в биографията във Великобритания e връзка с дейността на движението Black Lives Matters. Неговите поддръжници настояват да съборят близо 80 паметника на известни британци, които са били активни в „прославяне на расизма и робството“. Списъкът на скулптурните изображения, към които активистите имат оплаквания, включва паметници на премиерите от XIX век и държавниците Робърт Пийл (1788-1850) и Уилям Гладстон (1868-1874), пътешественикът и откривател Джеймс Кук (1728-1779), навигаторът и вицеадмирал, един от участниците в поражението на испанския флот (Непобедимата армада) Франсис Дрейк (1540-1596), основателят на британската Източноиндийска компания Робърт Клайв (1725-1774), организаторът на британската колониална експанзия в Южна Африка Сесил Роудс (1853-1902 ), италианският мореплавател Христофор Колумб (1451-1506), британският командир и основател на скаутското движение Робърт Бейден-Пауъл (1857-1941).

В черния списък се появи и един от символите на британската столица - паметник на командира на британския флот и вицеадмирал Хорацио Нелсън (1758-1805). Победителят в решителната битка по време на Наполеоновите войни е обвинен, че се противопоставя на премахването на робството във Великобритания. По време на летните митинги в Лондон беше осквернен паметник на ръководителя на правителството на Обединеното кралство Уинстън Чърчил (1874-1965), в защита на който се изказа премиерът Борис Джонсън, призовавайки да не се пренаписва историята на страната.

На 7 юни миналата година в Бристол група активисти хвърлиха в реката паметник на английския търговец и филантроп Едуард Колстън (1636-1721), който се прехранвал с търговия с роби. На 10 юни в Лондон властите демонтираха паметник на шотландския търговец и корабособственик Робърт Милиган (1746-1809), намиращ се в Лондонския музей на доковете, припомня изданието.

Британски министър: Никой търговец на роби не трябва да има паметник

"Никой търговец на роби не трябва да има паметник", каза британският министър на бизнеса Надим Захави, но предупреди, че хората не тряб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com