Великобритания въвежда задължителна двуседмична карантина за всички пристигащи

2338
Великобритания въвежда задължителна двуседмична карантина за всички пристигащи
Снимка: iStock/Guliver

От 8 юни Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната, съобщиха от българското външно министерство. Оттам предупреждават, че наличието на отрицателен тест за коронавирус не е основание за избягване на карантината.

Най-рано 48 часа преди датата на пристигане във Великобритания пътуващите трябва да попълнят електронен формуляр. В него те трябва да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, където ще прекарат карантината. Формулярът е публикуван на следния адрес: https://www.gov.uk/uk-border-control. Разпечатано на хартия или запазено в телефона копие на попълнения формуляр трябва да бъде показано при пристигане на границата на Великобритания.

Въпреки карантината, снимките на турските сериали продължават

На телевизионен екран, разделен на квадрати, група хора разговарят чрез лаптопите си, редувайки се, докато опитват да не се прекъсват. ...

Гражданите, които влизат на територията на страната и отказват да попълнят формуляра, може да бъдат глобени със 100 британски лири, както и да не бъдат допуснати в страната. Ако пристигащият не може да посочи конкретен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде осигурено настаняване за негова сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Властите ще извършват проверки на посочените в електронните формуляри адреси за спазване на карантината. Ако такова нарушение бъде установено на територията на Англия, на нарушителите ще бъде налагана глоба от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход спрямо неспазващи карантината.

Задължителната 14-дневна карантина предвижда изключения за пристигащи във Великобритания медицински специалисти, които имат отношение към лекуването на коронавирус; шофьори на тежкотоварни превозни средства и автобуси; пътници, пристигащи от Общата зона за пътуване, обхващаща Ирландия, остров Ман, Нормандските острови; сезонни работници, които ще трябва да се самоизолират на работните си места, където обикновено са разположени и техните жилища. Карантината не се отнася и за гражданите, които пътуват транзит през Великобритания и не преминават граничен контрол. Ако транзитното пътуване предполага пренощуване, то пътниците могат да прекъснат карантината, за да напуснат страната.

При използване на обществен транспорт, пътниците трябва да бъдат с покрити нос и уста и да спазват дистанция от 2 метра. По време на 14-дневната карантина гражданите могат да напускат мястото, в което са настанени, само при нужда от спешно лечение, при нужда от използване на социални услуги, за купуване на храни и лекарства, за присъствие на погребални церемонни или в случай на извънредна ситуация, например пожар. По време на 14-дневната карантина гражданите не могат да бъдат посещавани от близки и роднини, освен ако не полагат грижи за тях. Ако карантината се прекарва в жилище на близък или роднина, властите препоръчват ограничаване на времето за контакт с домакина. Ако карантината се прекарва в хотел или къща за гости, не могат да бъдат използвани общите части като барове, ресторанти, фитнесцентрове и винаги трябва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, както и на дежурните телефони в извънработно време: + 44 20 7581 3144; + 44 20 7584 9400.

Нови съмнения около броя на жертвите на коронавирус във Великобритания

Броят на починалите, дали положителна проба за коронавирус във Великобритания, се увеличи с 359 за ден. Така жертвите на заболяването н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com