Великобритания забрани съдебни дела срещу Pfizer при проблеми с ваксината

29541
Великобритания забрани съдебни дела срещу Pfizer при проблеми с ваксината
Снимка: Getty Images

Правителството на Великобритания даде правна защита на  фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси. Става ясно, че това е било поискано от компанията, за да се разпространи ваксината срещу COVID-19 из страната още следващата седмица. Пред The Independent от министерството на здравеопазването и социалните грижи са потвърдили, че компанията е получила правна защита от съдебни действия при евентуални проблеми с ваксината.

Първата партида от ваксината на Pfizer пристигна във Великобритания

Европейската агенция по лекарствата решава до 29 декември за ваксината на Pfizer

Европейската агенция по лекарствата заяви, че ще проведе извънредно заседание "най-късно" на 29 декември, за да разгледа въпроса за спе...

От медията подчертават, че през последните седмици павителството е приело законови промени, които дават защита на компании като Pfizer от съдебно преседване от страна на пациенти в случай на усложнения след ваксинация.

Правна защита получават и служителите на NHS, предоставящи ваксината, както и производителите на лекарството като BioNTech в случая.

Ваксината ще бъде достъпна за всички на възраст над 16 години, но няма да бъде достъпна за бременни жени поради липсата на данни за това как може да повлияе на тях и бебето. Текущо съдебно дело разглежда това, подчертават от медията.

Ваксината Pfizer / BioNTech получи разрешение от британската Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на 1 декември, съгласно регламент 174 от Регламентите за хуманната медицина 2012 г., който позволява нелицензирано лекарство да се използва при спешни случаи, като пандемия, уточняват от The Independent.

Великобритания одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Reuters разкри колко ще плати ЕС за ваксините на Pfizer и CureVac

Reuters разкри каква ще е цената, която ще заплати ЕК, за да осигури договорените количества от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioN...

От медиата подчертават, че с това разрешение се предоставя и "граждански имунитет" на Pfizer. Отново законова промяна, която правителството на Великобритания е направило след триседмични консултации през септември.

На пресконференция с журналисти на 2 декември Бен Осборн, управляващият директор на Pfizer във Великобритания, отказа да обясни защо компанията се нуждае от подобна защита.

Той каза: „Всъщност не разкриваме подробности около който и да е от аспектите на това споразумение и по-конкретно около клаузите за отговорност.“

Запитан кога ще бъдат публикувани пълните данни за клиничното изпитване на ваксината, компанията каза, че по това все още се работи.

Медицинският директор на Pfizer UK д-р Бъркли Филипс, коментира: "Публикуването е в ход. Приоритет, абсолютно, трябваше да бъдат регулаторните становища пред MHRA, EMA и FDA. Това беше най-важното нещо, което трябваше да направим. Пълният протокол е публикуван и достъпен за всички, а екипът работи по публикуването на ръкописа успоредно с нормативните становища."

Pfizer/BioNTech: 95% доказана ефективност, до дни се очаква разрешение

Pfizer и BioNTech съобщиха, че завършено проучване на тяхната експериментална ваксина срещу Covid-19 показва, че тя е с 95% ефективност...

Малко след това на друг брифинг същия ден изпълнителният директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) Юни Рейн заяви, че няма скрита инфомация в анализа на безопасността на ваксината.

Рейн каза: „Тази препоръка е дадена само от MHRA, следвайки най-строгата научна оценка на всяка част от данните, така че тя да отговаря на изискваните строги стандарти за безопасност на ефективността и качеството. Прегледахме и съгласувахме информацията за ваксиниране, така че инструкциите към обществеността и здравните специалисти да са много ясни и те да могат да бъдат сигурни, че ваксината се използва по правилния начин.“

Тя каза, че допълнително Националният институт за биологични стандарти ще тества независимо „всяка отделна ваксина“, за да гарантира, че отговаря на стандартите за безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа