X
 
 

Венеция потъва, идва прилив. Защо няма екшън план? (ВИДЕО)

8375 1
Венеция потъва, идва прилив. Защо няма екшън план? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Нова трета приливна вълна се задава към Венеция. Безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица ще трябва да посрещне града, след като морската вода вече опустоши историческия център, където е обяовено и извънредно положение. Прогнозата за града "висока вода" от 160 сантиметра за малко след обяд, е с малко по-ниска от 187 сантиметра във вторник - най-високото ниво от половин век - но все пак опасна.

Историческият град Венеция съществува на ръба на двойна заплаха – докато той потъва, морското равнище се покачва, пише американското издание Los Angeles Times.

Затвориха площад Сан Марко, отвориха дарителска сметка за Венеция (ВИДЕО и СНИМКИ)

Страхът във Венеция се завърна. Властите очакват нова приливна вълна. Вятърът не утихва. Площад Сан Марко е затворен. 70% от центъра на...

Тази реалност стана все по-ясна в последните дни, когато Венеция беше ударена от най-лошото наводнение от 50 години, причинено от почти двуметров прилив, който наводни площад „Сан Марко“, изпрати известните гондоли по тротоарите и заплаши средновековните, барокови и ренесансови произведения на изкуството и архитектура.

Щетите по града на каналите от второто най-лошо наводнение в документираната му история бяха оценени на милиони евро.

20 млн. евро отдели Италия за наводненията във Венеция

Правителството в Рим отдели 20 милиона евро за справяне с последиците от наводненията, които удариха Венеция в последните дни, съобщава...

Подводната бариерна система, която трябваше да защитава италианския град не е функционална след 16 години строеж и похарчени повече от 5 млрд. евро от парите на данъкоплатците. Системата трябваше да заработи през 2011 г.

„По нея работиха поколение инженери (…). Никой не може всъщност да каже дали тя ще работи“, заяви Мехтилд Рослер, директор на Световния център за културно наследство на ЮНЕСКО в Париж. Центърът включва Венеция в своя списък за световно наследство, заради културното и историческо значение на града.

Системата е наречена „МОСЕ“ – акроним от италиански за експериментални електромеханически модули, но също така препратка към Мойсей – библейската фигура, разцепила Червено море. „МОСЕ“ трябва да представлява система от 78 подводни бариери, които могат да бъдат издигани, когато е нужно за да блокират прииждащите приливи, които иначе биха наводнили града.

Дори ако те функционираха, при сериозен прилив Венеция отново би била залята, но не 80% от нея, както се случи по-рано, а едва 12% от града.

Италия обяви извънредно положение във Венеция

Италия обяви извънредно положение във Венеция след изключителния прилив в историческия град, съобщи премиерът Джузепе Конте. "Кабинетъ...

Макар да е почти завършен, проекта не е дори частично тестван и на някои места бариерите дори са започнали да корозират. Освен това начинанието беше белязано от серия от корупционни скандали. Първоначалните разходи за него бяха изчислени като 1,5 млрд. евро, предава Агенция "Фокус".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално