Верни ли са тези твърдения за дъщерята на Зеленски: проверка на фактите

93391
Верни ли са тези твърдения за дъщерята на Зеленски: проверка на фактите
Снимка: Getty images

За да се припишат на даден човек думи, които той никога не е изричал, днес се създават все повече от т.нар. deepfakes. Това са манипулирани видеоклипове, в които реален човек изглежда така, сякаш казва нещо, което всъщност никога не е изричал. Понякога обаче за бързото и ефективно разпространение на фалшиво видео дори не са нужни толкова сериозни технически умения.

Такъв е случаят с популярния в социалните мрежи кадър на плачеща млада жена, която уж била 17-годишната дъщеря на украинския президент Олександра Зеленска. Твърди се, че тя нарича баща си "нацист" и "убиец на украинския народ" и че казва, че го "мрази". Кадърът е разпространен на различни езици и в различни държави, включително и в българските социални мрежи, където се твърди, че Олександра Зеленска нарича баща си "изнасилвач на деца".

Наистина ли това е дъщерята на Зеленски?

Проверката на фактите показва, че момичето от кадъра не е Зеленска. Става дума всъщност за стопкадър от видеоклип, който е от 2017 година. А това означава, че дъщерята на Зеленски, която е родена през 2004, по това време е била значително по-млада от момичето във видеото.

По-внимателният анализ на видеото от 2017 година разкрива, че името на плачещата жена очевидно не е Олександра: мъжът, който записва видеото и вероятно е неин партньор, се обръща към нея с "Настя" и се опитва да я успокои. Двойката говори на руски език, а разговорът няма нищо общо със Зеленски или Украйна: Настя се оплаква на мъжа, че не иска да ѝ купи нов мобилен телефон. "Обеща ми този iPhone още преди пет месеца, но така и не ми го купи", казва младата жена във видеото.

В съобщението, което се споделя като "ексклузивно" на различни езици (например на грузински, испански и немски), се казва още, че Олександра е "избягала в Полша". Но и това твърдение не отговаря на съдържанието на клипа. Билборд, който се вижда за кратко в първите няколко секунди на видеото, рекламира продажба на недвижим имот. Посоченият там номер е на агент за недвижими имоти от Сочи, когото успяхме да проследим чрез профилите му в WhatsApp и Instagram. Това подсказва, че сцената от видеоклипа вероятно се е разиграла на руското крайбрежие на Черно море.

Мишена: Зеленски и семейството му

От началото на войната президентът Володимир Зеленски е не само лицето на украинската съпротива срещу руските агресори, но и мишена номер едно за руската пропаганда. За него вече беше направен поне един deepfake и многократно се твърдеше, че тайно е избягал от Украйна.

Семейството му също е мишена на дезинформационни кампании: в социалните мрежи бе публикувана снимка, за която се твърди, че показва съпругата на Зеленски в Ница. Украинският президент отрече и потвърди, че съпругата му е с него в Украйна.

Украинският президент и съпругата му Олена имат две деца - 17-годишната Олександра и 9-годишния Кирил. Според официалните източници Зеленски няма други деца. Следователно можем да изключим възможността плачещото момиче от видеото да е дъщеря на Зеленски. Факт е също така, че въпросното видео няма нищо общо с войната в Украйна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа