Верни ли са тези твърдения за дъщерята на Зеленски: проверка на фактите

93276
Верни ли са тези твърдения за дъщерята на Зеленски: проверка на фактите
Снимка: Getty images

За да се припишат на даден човек думи, които той никога не е изричал, днес се създават все повече от т.нар. deepfakes. Това са манипулирани видеоклипове, в които реален човек изглежда така, сякаш казва нещо, което всъщност никога не е изричал. Понякога обаче за бързото и ефективно разпространение на фалшиво видео дори не са нужни толкова сериозни технически умения.

Такъв е случаят с популярния в социалните мрежи кадър на плачеща млада жена, която уж била 17-годишната дъщеря на украинския президент Олександра Зеленска. Твърди се, че тя нарича баща си "нацист" и "убиец на украинския народ" и че казва, че го "мрази". Кадърът е разпространен на различни езици и в различни държави, включително и в българските социални мрежи, където се твърди, че Олександра Зеленска нарича баща си "изнасилвач на деца".

Наистина ли това е дъщерята на Зеленски?

Проверката на фактите показва, че момичето от кадъра не е Зеленска. Става дума всъщност за стопкадър от видеоклип, който е от 2017 година. А това означава, че дъщерята на Зеленски, която е родена през 2004, по това време е била значително по-млада от момичето във видеото.

По-внимателният анализ на видеото от 2017 година разкрива, че името на плачещата жена очевидно не е Олександра: мъжът, който записва видеото и вероятно е неин партньор, се обръща към нея с "Настя" и се опитва да я успокои. Двойката говори на руски език, а разговорът няма нищо общо със Зеленски или Украйна: Настя се оплаква на мъжа, че не иска да ѝ купи нов мобилен телефон. "Обеща ми този iPhone още преди пет месеца, но така и не ми го купи", казва младата жена във видеото.

В съобщението, което се споделя като "ексклузивно" на различни езици (например на грузински, испански и немски), се казва още, че Олександра е "избягала в Полша". Но и това твърдение не отговаря на съдържанието на клипа. Билборд, който се вижда за кратко в първите няколко секунди на видеото, рекламира продажба на недвижим имот. Посоченият там номер е на агент за недвижими имоти от Сочи, когото успяхме да проследим чрез профилите му в WhatsApp и Instagram. Това подсказва, че сцената от видеоклипа вероятно се е разиграла на руското крайбрежие на Черно море.

Мишена: Зеленски и семейството му

От началото на войната президентът Володимир Зеленски е не само лицето на украинската съпротива срещу руските агресори, но и мишена номер едно за руската пропаганда. За него вече беше направен поне един deepfake и многократно се твърдеше, че тайно е избягал от Украйна.

Семейството му също е мишена на дезинформационни кампании: в социалните мрежи бе публикувана снимка, за която се твърди, че показва съпругата на Зеленски в Ница. Украинският президент отрече и потвърди, че съпругата му е с него в Украйна.

Украинският президент и съпругата му Олена имат две деца - 17-годишната Олександра и 9-годишния Кирил. Според официалните източници Зеленски няма други деца. Следователно можем да изключим възможността плачещото момиче от видеото да е дъщеря на Зеленски. Факт е също така, че въпросното видео няма нищо общо с войната в Украйна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа