Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България

12185
Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България
Снимка: Getty Images/Guliver

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността ръководител на Министерството на външните работи на републиката, заяви, че експлозиите на оръжия и боеприпаси, станали през 2014 г. в склад в село Врбетице близо до град Злин (Източна Чехия) са били планирани така, че да се случат след получаване на пратката от този продукт от клиента в България. Това каза политикът, говорейки в новинарно-публицистичната програма "Въпроси на Вацлав Моравец" на чешката телевизия, съобщава ТАСС.

„Да, можете да кажете това“, каза Хамачек, отговаряйки на въпроса на домакина, че взривовете са били планирани за 3-ти декември, когато пратката с оръжия и боеприпаси е трябвало да бъде получена в България. "Международното сътрудничество се развива по това разследване на експлозиите, включително сътрудничество с България", каза Хамачек, отговаряйки на въпроса, че целта на операцията може да е бил собственикът на българската оръжейна компания "Дунарит" Емилиян Гебрев.

Инцидентът във Врбетице - част от темите на срещата на външните министри на ЕС

Въпросът за инцидента във Врбетице ще бъде поставен на срещата на външните министри на държавите от ЕС на 19 април, съобщи вицепремиеръ...

Припомняме, че през 2014 г. два склада с боеприпаси избухнаха в чешкото село Врбетице. Първият от тях се случи на 16-ти октомври, когато избухнаха 50 тона боеприпаси. Фрагментите бяха разпръснати в радиус от 800 метра от мястото, където се намираше сградата на склада. Двама служители на местната компания Imex Group, които наеха склад от държавния Военно-технически институт, бяха убити. Всички жители на населеното място бяха евакуирани по спешност.

Вторият взрив е станал на 3-ти декември, когато е избухнал склад, който е съдържал 13 тона взривни вещества. Той също е отдаден под наем на Imex Group и се намира на 1200 метра от склада, унищожен от взрива на 16-ти октомври. Извършена е спешна евакуация на 430 души - жители на Врбетице и близките села. Говорител на Imex Group каза, че там има картечници и артилерийски снаряди. Той напълно изключи възможността за тяхното самозапалване.

Според Ян Хамачек, руските специални служби са участвали в организирането на двата взрива във Врбетице. В същото време, според неговата версия, тези, които са инсталирали взривните устройства на територията на склада за боеприпаси, не са изчислили нещо. "Случи се нещо, което не беше планирано. Вероятно точно втората от експлозиите се случи в ситуацията, за която беше планирана", каза Хамачек. Чешкият вицепремиер добави, че полицията на републиката е изпратила искане до Русия за правна помощ при разследването на инцидента във Врбетице и "се опита да разпита" руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които в събота чешките власти са обявили за издирване.

Както вестник Lidove Noviny съобщи, чешките специални служби смятат, че Петров и Боширов са агенти на ГРУ и се твърди, че са посетили склада на 15.10.14 г. - денят, преди първата експлозия. Официално чешката полиция не говори за връзката между експлозията в склада за боеприпаси и издирването на двама руски граждани. Петров и Боширов са сочени за част от екипа, опитал да отрови Сергей Скрипал - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Прокуратурата не е прекратила досъдебното производство по случая "Гебрев"

Прокуратурата отрече да е прекратила досъдебното производство за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и още двама душ...

Премиерът Андрей Бабиш и Хамачек обявиха експулсирането на 18 служители на руското посолство в Чешката република, които според страна са „служители на руските специални служби“. Тази стъпка е предприета във връзка с разкритите факти за експлозията през 2014 г. във Врбетице, в която според тях са били замесени "офицери от руското военно разузнаване". Русия изрази силен протест към чешките власти в това отношение и ще предприеме ответни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...