Виктор Орбан положи клетва като премиер на Унгария и разкритикува "самоубийствения Запад"

10580
Виктор Орбан положи клетва като премиер на Унгария и разкритикува "самоубийствения Запад"
Снимка: Getty images

След като спечели убедително изборите през април, Виктор Орбан положи днес официална клетва като министър-председател на Унгария. В речта си той отправи нова атака срещу Брюксел и "самоубийствения" Запад.

В момента централноевропейската държава води преговори с други членове на ЕС, които се опитват да прокарат забрана за внос на руски петрол след инвазията на Москва в Украйна. Орбан, който през последните години се стреми към близки връзки с руския президент Владимир Путин, заяви, че няма да подкрепи предложената забрана, позовавайки се на зависимостта на страната си от руския нефт.

Тактиката на Орбан - какви сметки си прави във връзка с Русия

Вече от седмица се водят преговори за петролно ембарго на ЕС срещу Русия, но единство засега не е постигнато. Решението може да се взем...

Призовавайки ЕС да зачита суверенитета на националните държави, Орбан заяви, че "културното отчуждение между западната половина на Европа и Унгария нараства". "Това е така, защото ние вярваме в християнските цивилизационни основи на Европа и в нацията, от които Брюксел се е отказал", заяви той пред парламента, след като официално беше преизбран за премиер от 199-местния парламент със 133 гласа "за" срещу 27 "против". Една от опозиционните партии излезе от залата в знак на протест срещу това, което смятат за неравнопоставеност, и нарече новото правителство "нелегитимно".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздравиха Орбан в Twitter за преизбирането му „ЕС е изправен пред безпрецедентни предизвикателства. Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да гарантираме, че ще можем да се справим успешно с тях", написа Фон дер Лайен.

В обширното си обръщение пред новоизбраните депутати Орбан заяви, че "предстоящото десетилетие ще бъде ера на опасности, несигурност и война". Наред с надвисналата икономическа рецесия, енергийната криза и заплахата от пандемии Европа трябва да се бори и с "възраждащата се самоубийствена вълна в западния свят", каза 58-годишният Орбан. Той заяви, че "джендър лудостта" и "голямата европейска програма за подмяна на населението" са "самоубийствени експерименти", напомняйки за крайнодясна теория на конспирацията, според която белите европейци умишлено се изместват от имигранти. 

На 3 април дясната партия Фидес на Орбан спечели четвъртото си поредно мнозинство от две трети от 2010 г. насам, което ѝ даде допълнителен законодателен картбланш да променя конституцията и да ускорява приемането на нови закони. Превърнала се в това, което Орбан нарича "нелиберална държава", Унгария редовно влиза в конфликт с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, миграцията и правата на ЛГБТ, както и по много други въпроси.

След победата на Орбан: ЕК започва процедура за спиране на еврофондовете на Унгария

Европейската комисия задейства за пръв път принципа за върховенство на закона срещу Унгария, два дни, след като премиерът Виктор Орбан ...

Някои от опонентите му подозират, че той иска да извади Унгария от ЕС, и критикуват близките му отношения с руския президент Владимир Путин. "В наш интерес е тя да остане член на ЕС през следващото десетилетие", заяви Орбан по време на речта си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com