Висок брой ваксинирани: ето къде в Европа заживяха свободно

5718
Висок брой ваксинирани: ето къде в Европа заживяха свободно
Снимка: iStock

В някои части от Европа хората вече живеят почти така, както преди пандемията. В Нидерландия например от 25-и септември напълно ваксинираните ще могат да ходят свободно на нощни заведения и на партита, без да им се налага да спазват социална дистанция. Но се въвежда изискването за ваксинационен паспорт.

От миналия петък в Дания вече няма никакви ограничителни мерки заради пандемията. Тя стана първата страна в ЕС, в която животът отново е такъв, какъвто бе преди пандемията. За посещение на концерт или фитнес студио вече не се изисква нито да носиш маска, нито да доказваш, че си ваксиниран. В края на август здравният министър на страната Магнус Хойнике обяви, че Ковид-19 вече не е "социално опасна болест". При това положение властите вече нямат право да налагат противопандемични мерки, като например затваряния, и да изискват представянето на ваксинационен паспорт.

Омбудсманът на Пловдив: Детски градини не приемат българчета от Англия без ваксина

Общински детски градини в Пловдив отказват да приемат деца на българи, завърнали се от Лондон, ако не са ваксинирани. В същото време то...

Към тази група страни скоро ще се присъедини и Швеция: повечето ограничения, включително тези за събиранията - частни или обществени, както и препоръката да се работи от вкъщи, ще бъдат отменени до края на септември.

Пътуващите до тези страни обаче все още ще трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус или да спазват карантина след влизане в страната, ако не са напълно ваксинирани.

Нашествието на Делта мутацията не спира

Дания и Швеция имат сравнително висок дял ваксинирани срещу Ковид-19 - съответно над 80 и над 70 процента от възрастното население. В Нидерландия са ваксинирани малко над 60 на сто от хората, но се очаква процентът на ваксинираните да нарасне.

Разхлабването на мерките или тяхната отмяна в тези страни става на фона на разрастването на пандемията в много други държави в Европа и в света, основно заради нашествието на Делта мутацията на вируса.

Задължително: на работа в Италия само ако си ваксиниран или с негативен тест

Оригиналният материал е публикуван преди решението на италианското правителство, с което вече е ясно - от 15 октомври в Италия ще се ра...

Вирусът продължава да се шири в страните, в които ваксинирането върви по-бавно. България, където напълно имунизирани са по-малко от 20 на сто от хората, се връща към ограничителните мерки върху обществения живот и бизнеса. Броят на новите инфекции нараства, а властите са принудени да наложат отново рестрикции, засягащи ресторантите и нощните клубове, киносалоните и дори масовите прояви на открито. Въпреки ръста на инфекциите, в повечето балкански страни практически почти няма ограничения, а съществуващите не се спазват.

Но има и страни с висок процент на имунизираните, в които инфекциите нарастват. В Австрия, например, има много новозаразени, макар над 60 на сто от възрастното население на страната да е ваксинирано. Поради това властите решиха да съкратят срока на валидност на тестовете за коронавирус, които остават задължително условие за участие в обществения живот. Норвегия също е ваксинирала около 70 на сто от населението си, но изживява нова вълна на разпространение на инфекцията.

Рецептата: доверие в правителството и свободни места в болниците

В края на май датското правителство представи ваксинационния паспорт под формата на мобилно приложение или разпечатан QR-код. Опитът за въвеждането на подобна практика в други страни обаче се натъкна на силна обществена съпротива - например във Франция, Италия и Гърция. В тези държави доверието във властите и в правителството традиционно не е много високо, за разлика от Швеция, Нидерландия или Дания.

Друг фактор, който прави възможна отмяната на мерките в Дания, Швеция и Нидерландия, са свободните капацитети в болниците в тези страни. Властите не изключват опасността от възникване на нови огнища на заразата, но са решени да държат вируса под контрол, за да не оказва натиск върху здравните им системи. Тяхната стратегия за последната битка срещу Ковид се базира на балансирания подход: от една страна се залага на рестрикциите и защитните мерки, от друга се дава възможност на хората да живеят така, както преди пандемията. Високият дял на ваксинираните дава възможност да се предотвратят най-тежките случаи на заболяването, като същевременно тежестта на рестрикциите спада.

Ваксина срещу ебола демонстрира много добър ефект

Деца и възрастни са показали отличен имунен отговор към ваксина срещу ебола по време на клинични изпитания в Сиера Леоне, предаде БГНЕС...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com