Внимавайте с китайските троянски коне на Балканите, предупреждава ЕС

2167
Внимавайте с китайските троянски коне на Балканите, предупреждава ЕС
Снимка: Getty images/Guliver

ЕС изрази тревога за ролята на Китай на Западните Балкани, като предупреди, че Пекин може да превърне страните от региона в троянски коне, които един ден ще бъдат членове на Европейския съюз. 

Европейският комисар Йоханес Хан заяви пред „Политико“, че китайската "комбинация от капитализъм и политическа диктатура" може да се хареса на някои лидери в региона на югоизточния фланг на континента, предаде БГНЕС.

ЕС предлага на държавите-членки пари, за да приемат спасени мигранти

Европейският съюз предложи финансови стимули на държавите-членки, за да приемат мигранти от спасителни кораби в Средиземно море, като ч...

Въпреки че голяма част от загрижеността на Запада по отношение на Балканите през последните години е фокусирана върху ролята на Русия, Хан каза, че има повече основания за безпокойство заради Китай, който направи там поредица от значителни инвестиции в инфраструктурни проекти.

Запитан за перспективата Пекин да създаде троянски коне, използвайки финансовото си влияние, за да получи политическо влияние върху страните, които се стремят да се присъединят към ЕС, Хан цитира примера за изграждането и финансирането на магистрала в Черна гора от Китай.

"Точно такъв е случаят с тази известна магистрала в Черна гора. И това е един вид модел или бизнес модел на китайците да предлагат привлекателни или повече или по-малко привлекателни заеми, и ако не можете да ги обслужвате, това се превръща в капитал ", каза Хан, комисар, отговарящ за връзките със съседите на ЕС и разговорите с бъдещи нови членове.

„Смятам, че ние трябва да сме наясно със стратегическата концепция на Китай и да реагираме адекватно. Мисля, че това ще бъде едно от най-големите предизвикателства за Европа“, каза Хан, който е австрийски консерватор и бивш министър.

Черна гора, която влезе в новинарските заглавия миналата седмица, след като американският президент Доналд Тръмп спомена, че нейният народ може да въвлече НАТО в Третата световна война, и нейната по-голяма съседка Сърбия започнаха преговорите за членство в ЕС през 2014 г. ЕС допусна, че ще станат членки на ЕС до 2025 г. - въпреки че Хан каза, че този хоризонт е "доста амбициозен".

Юнкер: ЕС и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан Клод Юнкер заяви, че усилията на САЩ да разделят единния пазар на ЕС „са напразни&...

Сърбия и Черна гора са сред шестте държави, повечето от които се появиха, след като Югославия се разпадна след война през 90-те години на миналия век, като всички се стремят да се присъединят към ЕС през следващите години. Но страните от Европейския съюз са разделени за това как да се действа по отношение на тези стремежи.

Френският президент Емануел Макрон се очертава като водещ скептичен глас при отварянето на ЕС към нови членове от Западните Балкани. Той настоява, че ЕС трябва да се съсредоточи върху реформирането си, преди дори да започне да обмисля разширяване.

Френските власти също така се опасяват, че всеки сигнал, който блокът възнамерява да предприеме в относително бедни страни с дълбоко вкоренени проблеми като организираната престъпност и корупцията, ще бъде дар за евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент през следващата година. През юни Париж успя да отложи решението за Албания и Македония да започнат преговори за членство след изборите през май.

В интервю Хан се противопостави на гледната точка на Макрон. Той каза, че гражданите на страните от Западните Балкани "имат право да станат членки на ЕС" и ЕС е изправен пред избора между износ на стабилност в региона или внос на нестабилност в блока.

Хан заяви, че е съгласен с Макрон, че самият ЕС трябва да се реформира - но каза, че това може да се случи едновременно, когато страните от Западните Балкани провеждат преговори за членство.

ЕС глоби с 4.3 милиарда долара Google

ЕС наложи глоба в размер 4.3 милиарда евро на технологичния гигант Google. Това е рекордно наказание, а причината е злоупотреба с домин...

„Моята гледна точка е може би малко по-различна от тази на президента Макрон“, каза той. „ Може би можем да го убедим, че и двете трябва да се извършат паралелно.“

Хан заяви, че е "много уверен", че преговорите с Албания и Македония могат да започнат през следващата година, като отбеляза, че процесът на проверка на готовността на страните за преговори вече е започнал.

"Това е много обширна работа и се надявам да можем да я приключим за между година и 14 месеца", каза той. "Целта наистина е да се получи зелена светлина от всички държави-членки в средата на следващата година".

Сегашните планове на ЕС оставят две страни от Западните Балкани, Косово и Босна и Херцеговина, без дори да има времеви график за преговорите за членство.

Хан каза, че фрагментираната политическа структура на Босна и Херцеговина - резултат от американските спогодби от Дейтън, които сложиха край на войната там през 1995 г. - ще трябва да се промени.

Заев: Русия трябва да разбере, че ние нямаме алтернатива на ЕС и НАТО

Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само ...

"Те живеят по така наречената логика на Дейтън. А това не е в съответствие с логиката на Брюксел ", каза той. Но Хан каза, че страната е постигнала известен напредък, сформирайки комисия от представители от различните етнически групи, за да отговори на подробния въпросник на ЕС за нейната готовност за членство.

Една от най-големите бариери за Косово към членство в ЕС е това, че страната трябва да реши споровете със Сърбия, от която обяви независимост през 2008 г. Хан отбеляза и това, че правителството на Косово разчита в голяма степен на митническите тарифи за приходи и това ще трябва да се промени, преди да се присъедини към единния пазар на ЕС.

Той предложи проектът за разширяване на ЕС да включи целите Западни Балкани като историческа мисия.

"Всичко започна през 1989 с вдигането на Желязната завеса", каза той. "Огромното разширяване през 2004 г. беше ... първо голямо последствие. И бих казал, че всичко това приключва едва след като шестте държави станат членки на Съюза."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа