Войната не е пречка: Някои депутати в Украйна се радват на луксозни коли, сочи журналистическо разследване

5454
Войната не е пречка: Някои депутати в Украйна се радват на луксозни коли, сочи журналистическо разследване
Снимка: Getty Images

От началото на войната с Русия някои депутати в Украйна изглежда са успели да се докоснат до по-добър живот - посредством луксозни марки автомобили, сочат данни от разследване на сайта Bihus.Info

След руската инвазия в Украйна базите данни, съдържащи информация за недвижимите и движими имоти на украинските длъжностни лица бяха затворени. Така голяма част от информацията за състоянието на държавните служители остана публично недостъпна. "Те не са длъжни да подават декларации заради военното положение. Но това означава ли, че депутатите и техните близки не са се сдобили с нова собственост? Не, не означава", казват според украинското издание "Фокус" разследващите журналисти от Bihus.Info.

През юли те са заснели как депутатът от разпуснатата фракция "Опозиционна платформа - За живот" Дмитрий Исаенко се е появил пред сградата на Върховната Рада с премиум седан Mercedes-Benz Maybach. В същия ден в затворения правителствен квартал в Киев в съвсем нов автомобил е бил забелязан и друг депутат от същата партия - Виктор Черни, смятан за основен съмишленик на обвинения в държавна измяна Виктор Медведчук.

Данни се появиха също за депутата от "Слуга на народа" Андрей Мотовиловец, който заема и поста първи заместник-председател на фракцията - той се е появил зад волана на Audi Q7 от 2022 г., регистрирано в страната през май. Цената на такива модели вече започва от 80 хиляди долара. Мотовиловец е заявил, че колата принадлежи на брат му. "Не съм я купил. Тя е (регистрирана - бел. ред.) на брат ми, който си я купи за себе си и ми позволи да я карам до септември. Поръчката за тази кола беше направена преди войната и без мое участие“, е обяснил Мотовиловец пред украинския сайт за разследваща журналистика.

Съпартийката му от "Слуга на народа" Олга Василевская-Смаглюк също е била забелязана в нова кола - електрически автомобил Jaguar I-Pace от 2018 г., чиято цена втора ръка е около 50 хиляди долара. Возилото също е регистрирано на името на брат ѝ в края на 2021 г., но в Киев е забелязана да го шофира именно тя. По думите ѝ, тя използвала електрическата кола от началото на войната, за да "пести гориво". 

Журналистите са заснели и как на един от контролно-пропускателните пунктове в правителствения квартал военнослужещи проверяват луксозен седан Audi A8, от който излиза изключеният от фракцията "Слуга на народа" Артьом Дмитрук. Журналистите твърдят, че возилото е било с традиционния за депутатите номер - 1794. Те отбелязват също, че в своя Instagram профил Дмитрук многократно е публикувал снимки с различни автомобили, които не са посочени в неговата имотна декларация. Парламентаристът обяснява, че те са били "наети или че се е возил с приятели".

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа