Войната в Украйна: Десетки унищожени училища, Украйна се чувства изоставена, Путин с пиар с ранени

23017
Войната в Украйна: Десетки унищожени училища, Украйна се чувства изоставена, Путин с пиар с ранени
Снимка: Getty Images

Русия е унищожила или повредила десетки украински училища и това може да бъде третирано като военно престъпление.

По данни на украинското правителство, цитирани от БГНЕС, от началото на войната руската армия е обстреляла повече от 1000 училища в Украйна, като е унищожила напълно 95. Броят им вероятно ще нарасне, защото списъкът се актуализира ежедневно.

Въпреки видимите щети и унищожаването на образователната инфраструктура, експертите по военни престъпления твърдят, че доказването на намерението на атакуващата армия да се насочи към отделни училища е трудно.

Докато войната е в разгара си, милиони деца продължават да учат онлайн. Международната група за помощ Save the Children заяви, че работи с правителството за създаване на програми за дистанционно обучение за ученици в 50 училища. УНИЦЕФ също се опитва да помогне с онлайн обучение. А беларуската опозиционна телевизия NEXTA, чийто бивш главен редактор беше дисидентът Роман Протасевич, съобщи, че в Крим английският език отпада като предмет в училище - с обяснение от говорителя на местния проруски парламент Владимир Константинов, че след като няма да може да отидеш "никога" в Лондон, защо да го учиш?

Междувременно руският президент Владимир Путин подписа указ, който улеснява получаването на руски паспорт за жителите на окупираните от Русия части на Южна Украйна. Ходът е насочен към хора в град Херсон, който първи падна от руските сили, и района на Запорожие, който е частично контролиран от Москва.

Вече многократно от руска страна дойдоха сигнали, че и двата региона могат да станат част от Русия - хората там щели да решат, било суверенно право, което подсказва евентуален референдум, проведен под дулата на оръжията на окупационните руски войски.

Украйна разкритикува "паспортния план", който беше разработен през 2019 г. за части от Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти, като "очевидно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Държавният департамент на САЩ също смята, че планът е част от "опита на Русия да подчини народа на Украйна - да наложи волята си със сила".

Отделно, Путин посети войници, ранени в Украйна, за първи път след инвазията. Облечен в бяла медицинска престилка, той се ръкува с тях и каза на един мъж, че неговият син "ще се гордее с баща си". Проблемът в случая е, че има сериозни подозрения, че тези "ранени" всъщност са хора от охраната на Путин и че редовно влизат в такива роли за пиар на диктатора.

След това на среща с правителствени служители Путин обяви ранените за "герои", казвайки: "Това са хора, които рискуват здравето и живота си в името на хората и децата на Донбас, в името на Русия".

За последно, Русия съобщи на 25 март, че 1351 войници са били убити и 3825 ранени в Украйна. Но още на 3 март Путин обяви какви обезщетения ще даде Русия за убити и ранени нейни войници - по 5 000 000 рубли за убит и по 2 968 000 за ранен. По сегашния курс рубла - лев това значи 155 000 лева за убит войник и 92 000 лева за ранен.

Военните действия в Украйна

Според данни на украинската армия Русия вече е употребила 60% от запаса си от високоточни оръжия. Но един от съветниците в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Олексей Арестович, настоя в дневното си видеообръщение, че НАТО и Запада не изпълняват обещанията за доставка на оръжия, че оръжейни пратки се бавят и че Украйна има спешна нужда от тях. И без това оръжие няма да отстъпим, увери той, като с горчивина каза, че ако няма оръжие, то Украйна ще се съпротивлява "по метода на Израел" от времето на Втората световна война, явно визирайки нацистките лагери и какво се случва на евреите тогава. Показателно е, че Израел забрани на Германия да прати в Украйна противотанкови ракети Spike, направени по израелски лиценз. А ДПА съобщи за негласна договорка на членове на НАТО да не се доставят танкове и бойни изтребители на Украйна, защото Русия ще види това като военни действия спрямо нея.

Боевете между руски и украински сили стигнаха до покрайнините на ключовия източен град Северодонецк, съобщи областният управител.

"Руските войски са напреднали достатъчно, че вече могат да стрелят с минохвъргачки по града", допълни губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в изявление в социалните медии. Губернаторът каза и, че Русия сега контролира "около 95 процента" от Луганска област.

Северодонецк, който преди войната имаше население от около 100 000 души, е подложен на безмилостен руски обстрел от седмици. Това е една от ключовите цели в офанзивата на Русия в индустриалния Донбас, който се състои от Донецк и Луганск. Сега руснаците са се съсредоточили върху овладяването на магистрали T1303 и T1302.

Руски напредък има и към Лиман, който се счита за де факто последния украински бастион в Донецка област. Има очакване за опит на руските части при Изюм да подкрепят тези, атакуващи Лиман, за да се овладее Сиверск - градче на около 30 километра от Северодонецк. КАРТА!

Междувременно обаче американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната публикува данни от канали от Telegram, от които се вижда открито недоволство от военната политика на Кремъл, специално като доставка на оръжия и подготовка. Показателна е публикация от Игор Стрелков, бивш военен министър на сепаратиската Донецка народна република. В нея той дискутира въпроса с насилствената мобилизация за т.нар. военни сили на републиката от гледна точка липса на заплати и открито неподчинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа