Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)

5057
Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Лошото състояние като цяло на руската военна техника ще принуди руското военно командване да разчита на тактика, основана на числено превъзходство в пехота, за да овладява нови украински територии. Това заяви представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов. Полковник Серхий Храбский добави, че руснаците нямат достатъчно сили за офанзива по цялата фронтова линия от 1500 километра в Украйна и затова ще се съсредоточат в Луганска и Донецка област. В обобщение, украинският министър на отбраната Олексий Резников предупреди, че може на 24 февруари, 1 година откакто започна войната, да започне нова голяма руска атака в Украйна, с 500 000 новомобилизирани. По оценка на украинското разузнаване, в момента в Украйна се бият около 326 000 руснаци.

Що се отнася до военните действия в момента, впечатление от вчерашния ден направи хвалбата на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин за превземането на две селца в Соледарска област. Всъщност, определението селца дори не е много точно – през 2001 година те са имали официално трима души население, отбелязва руският телеграм канал ASTRA.

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия изрично са посочени най-важните точки от юг и от север за защитата на Бахмут като места на спечелени от украинската армия битки. (КАРТА) На юг става въпрос за Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) - позицията е важна за опазването на пътя от Часов Яр до Бахмут като украинска логистична линия, но вече дори от украински източници се изразява съмнение колко може да се поддържа отбраната в района и че удържането на Бахмут е 50/50 – имало активна подготовка за прехвърляне на украинските сили на втора линия на защита. (КАРТА) На север най-горещата точка е Красна Хора (Червена планина), която си остава място на жестоки боеве, но украинците са посочили и Благодатно като място на отбита руска атака, а руснаците обявиха превземането на това село и официално преди 2 дни.

Украинците признават и чувствителна промяна в руската тактика по отношение на Бахмут. Използват се по-опитни войници, като има немалко случаи, при които привидно невъоръжени и маскирани като цивилни руски военни успяват да пренесат боеприпаси и оръжие на руски щурмови групи, достигнали до самия Бахмут. В момента там има боеве по предградията – на север специално при Месокомбината и при завод за производство за шампанско. Руснаците провеждат и по-успешно разузнаване къде се намират украинските позиции, главно за корекция на украинския артилерийски огън, и ги унищожават.

(КАРТА) При Угледар (Въгледар, Вухледар) руският натиск е овладян – признава го в обзора си дори популярният руски телеграм канал "Рибар", който описва ситуацията с думите "позиционни боеве". Руските войници са "заковани" в Николско, по украински данни. А в дневния си обзор руското военно министерство за пореден път не говори с конкретика по места за свършеното.

По отношение на Авдеевка, също няма промяна - "Рибар" признава, че логистиката на украинските части, които защитават Маринка, не е прекъсната и съответно боевете в центъра на градчето си текат, а руснаците не могат да напреднат.

(КАРТА) В Луганска област на практика няма промени – Новоселовка, Куземивка и Диброва по линията Сватово – Кремена си остават точките на битки.

В Херсонска област продължават стълкновенията по Днепър и островите по делтата на реката. А в Запорожието Владимир Рогов, член на руската окупационна администрация, вече си призна, че т.нар. офанзива всъщност е установяване на руска защитна линия срещу бъдеща украинска контраатака.

Вчера, 1 февруари, се появиха и видеокадри как германският министър на отбраната Борис Писториус се вози на танк "Леопард", преди да бъде изпратен в Украйна.

ОЩЕ: Ще падне ли Бахмут? Русия смени подхода, навсякъде другаде по фронта Украйна се държи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com