Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)

5075
Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Лошото състояние като цяло на руската военна техника ще принуди руското военно командване да разчита на тактика, основана на числено превъзходство в пехота, за да овладява нови украински територии. Това заяви представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов. Полковник Серхий Храбский добави, че руснаците нямат достатъчно сили за офанзива по цялата фронтова линия от 1500 километра в Украйна и затова ще се съсредоточат в Луганска и Донецка област. В обобщение, украинският министър на отбраната Олексий Резников предупреди, че може на 24 февруари, 1 година откакто започна войната, да започне нова голяма руска атака в Украйна, с 500 000 новомобилизирани. По оценка на украинското разузнаване, в момента в Украйна се бият около 326 000 руснаци.

Що се отнася до военните действия в момента, впечатление от вчерашния ден направи хвалбата на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин за превземането на две селца в Соледарска област. Всъщност, определението селца дори не е много точно – през 2001 година те са имали официално трима души население, отбелязва руският телеграм канал ASTRA.

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия изрично са посочени най-важните точки от юг и от север за защитата на Бахмут като места на спечелени от украинската армия битки. (КАРТА) На юг става въпрос за Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) - позицията е важна за опазването на пътя от Часов Яр до Бахмут като украинска логистична линия, но вече дори от украински източници се изразява съмнение колко може да се поддържа отбраната в района и че удържането на Бахмут е 50/50 – имало активна подготовка за прехвърляне на украинските сили на втора линия на защита. (КАРТА) На север най-горещата точка е Красна Хора (Червена планина), която си остава място на жестоки боеве, но украинците са посочили и Благодатно като място на отбита руска атака, а руснаците обявиха превземането на това село и официално преди 2 дни.

Украинците признават и чувствителна промяна в руската тактика по отношение на Бахмут. Използват се по-опитни войници, като има немалко случаи, при които привидно невъоръжени и маскирани като цивилни руски военни успяват да пренесат боеприпаси и оръжие на руски щурмови групи, достигнали до самия Бахмут. В момента там има боеве по предградията – на север специално при Месокомбината и при завод за производство за шампанско. Руснаците провеждат и по-успешно разузнаване къде се намират украинските позиции, главно за корекция на украинския артилерийски огън, и ги унищожават.

(КАРТА) При Угледар (Въгледар, Вухледар) руският натиск е овладян – признава го в обзора си дори популярният руски телеграм канал "Рибар", който описва ситуацията с думите "позиционни боеве". Руските войници са "заковани" в Николско, по украински данни. А в дневния си обзор руското военно министерство за пореден път не говори с конкретика по места за свършеното.

По отношение на Авдеевка, също няма промяна - "Рибар" признава, че логистиката на украинските части, които защитават Маринка, не е прекъсната и съответно боевете в центъра на градчето си текат, а руснаците не могат да напреднат.

(КАРТА) В Луганска област на практика няма промени – Новоселовка, Куземивка и Диброва по линията Сватово – Кремена си остават точките на битки.

В Херсонска област продължават стълкновенията по Днепър и островите по делтата на реката. А в Запорожието Владимир Рогов, член на руската окупационна администрация, вече си призна, че т.нар. офанзива всъщност е установяване на руска защитна линия срещу бъдеща украинска контраатака.

Вчера, 1 февруари, се появиха и видеокадри как германският министър на отбраната Борис Писториус се вози на танк "Леопард", преди да бъде изпратен в Украйна.

ОЩЕ: Ще падне ли Бахмут? Русия смени подхода, навсякъде другаде по фронта Украйна се държи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа