Всяка нощ ликвидирахме по 10 окупатори: Разказ на херсонските партизани

15204
Всяка нощ ликвидирахме по 10 окупатори: Разказ на херсонските партизани
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

След като на 2 март 2022 г. Русия превзе Херсон, местните жители започнаха ежедневно да излизат на протести на централния площад, развявайки украински знамена. Но за окупаторите градът беше важен символ и те не можеха да допуснат там съпротива, пише в материал на CNN.

Протестиращите бяха посрещани от руските военни със сълзотворен газ и изстрели, а организаторите на протестите и част от активистите - арестувани и изтезавани. Убедили се, че мирните демонстрации няма да дадат резултат, херсонци започват нелегална съпротива. Двама от многоройните местни партизани, Арчи и Игор, разказват пред изданието как са преследвали и убивали нашествениците.

Първият от тях разказва как в една пролетна вечер в началото на март, само няколко дни след превземането на града, видял на улицата двама подпийнали руски войници. "Видях орките в униформа и си помислих - защо не? Наоколо нямаше хора, беше тъмно и аз се възползвах от момента", разказва той, описвайки как е забил ножа си във врата на единия, а след това догонил и втория и също го убил на място. Действах по чист инстинкт, казва той.

ОЩЕ: Готвача на Путин предаде "окървавен" чук на Европарламента (ВИДЕО) 

20-годишният младеж е тренирал бойни изкуства и винаги носел в себе си нож за самозащита, но никога преди не бил убивал никого. CNN го представя под псевдонима Арчи, за да защити самоличността му. „Адреналинът изигра своята роля. Нямах страх или време за размисъл“, казва той. „Първите няколко дни след нахлуването се чувствах много зле, но след това разбрах, че те са ми врагове. Дойдоха в дома ми, за да ми го отнемат”, споделя младият мъж.

Според изданието информацията на Арчи е потвърдена от украински военни и от разузнавателни източници, които са поддържали връзка с него и други партизани.

"Не бях единственият в Херсон. Имаше много умни партизани. Всяка вечер убиваха поне 10 руснаци", подчертава Арчи. Според него първоначално това са били единични акции, а след това съмишленици започнали да се обединяват в групи, координирайки действията си с украинските военни и с разузнаването извън града.

ОЩЕ: Не е ваша работа: Лавров си изпусна нервите на срещата на ОДКС (ВИДЕО) 

"Имам приятел, с когото пътувахме из Херсон, търсейки концентрации на руски войници. Проверявахме маршрутите, по които патрулираха, и след това предавахме цялата информация на момчетата на фронтовата линия, а те знаеха нататък на кого да предадат", продължава Арчи.

През осемте месеца на окупация мишени на партизаните били не само руските войници, но и чиновниците, назначени от руските власти. Лицата им били отпечатани на плакати, разлепени из целия град, в които се обещавало възмездие за сътрудничеството им с Кремъл. Психологическата война продължила през цялата окупация.

Много от обещанията на партизаните били спазени и доста колаборационисти били застреляни или взривени в автомобилите си.

Арчи е арестуван на 9 май след участие в парада, посветен на Деня на победата във Втората световна война, на който отишъл с лента на тениската си в цветовете на украинското знаме. Той бил отведен в местен следствен арест, подчинен на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), в който били изтезавани пленени украински войници, офицери от разузнаването и местни партизани.

"Ритаха ме, измъчваха ме с електрошок, биеха ме с палки", спомня си той. Въпреки това Арчи е имал късмета да бъде освободен след девет дни, след като е бил принуден да запише видео, в което казва, че „се е съгласил да работи“ за окупаторите. Неговата версия за случилото се е потвърдена и от украински военни източници и други задържани. За разлика от Арчи обаче мнозина други задържани така и никога не излезли живи от подземията.

ОЩЕ: "Вие мъж ли сте или не?" Майки на руски военни с директно обръщение към Путин 

Игор, който е помолил CNN да не съобщава фамилното му име от съображения за безопасност, също е бил задържан. "Държаха ме тук 11 дни и през цялото това време чувах писъците от мазето", разказва 29-годишният мъж, добавяйки, че "за щастие" е получил само побой.

Игор е хванат да пренася оръжие, но е успял да скрие факта, че е член на херсонската съпротива и се занимава не само с транспортиране на оръжия. Той е предавал и разузнавателна информация на украинската армия, което ако е било разкрито, е можело да доведе до много по-тежки наказания от страна на окупаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа