Вучич: Някои държави много бързо взимат решение за затваряне на границите

2944
Вучич: Някои държави много бързо взимат решение за затваряне на границите
Снимка: Getty Images/Guliver

Все още не съм получил достатъчно убедително решение за справяне с мигрантската криза. Светът повече се занимава с последствията, а не с търсенето на решение.

Това каза сръбският премиер Александър Вучич по време на срещата в Давос.

Обсъдиха предизвикателствата пред адаптацията на децата-бежанци в България

По инициатива на Българския Червен кръст и на Международната неправителствена организация „Тер дьо зом” бе организирана кръ...

За първи път съм загрижен от това, което ще стане, каза Вучич и припомни, че идва пролет и според него някои държави от Централна и Западна Европа много бързо взимат решения за затваряне на границите.

"Това ще означава край на Шенген, край за свободното придвижване на хора, стоки, капитали, което от своя страна напълно променя икономическата среда", каза сръбският премиер и подчерта, че отделни държави с оградите, загражденията и стените се надяват да решат проблема, но това може да доведе до по-големи проблеми в региона.

"Но не и в Сърбия, защото ние имаме сили да се съхраним и защитим. Страхувам се обаче, че в региона ще се стигне до по-големи проблеми", подчерта Вучич и поясни, че "сръбската икономика не може да издържи на по-голям брой на бежанци.... Сърбия може да приеме 1000, 2000 до 5000 бежанци, но не и повече, защото икономиката ни няма да издържи", каза още министър-председателят.

За Сърбия е много важно какво ще направи светът по въпроса за мигрантската криза, защото конфликтите се увеличават, Ислямска държава превзема все повече територии, което пък ще доведе до повече бежанци. А, тези хора виждат в Европа най-доброто място за живеене. Сърбия, която се намира по "Балканския маршрут", трябва да приеме по възможно най-добрия начин тези хора, но въпросът е дали тя може да понесе този товар на плещите си, каза още той.

6 мигранти загинаха в Средиземно море

Шестима души загинаха и на 1164 бе оказана помощ в спасителните операции за бедстващи плавателни съдове днес в Средиземно море, съобщи ...

Вучич съобщи, че днес е разговарял с гръцкия премиер Алексис Ципрас по този въпос, който имал "идеи и начин за решаване на кризата, което е било едно от възможните решения".

"Дали Турция ще го приеме и дали това е възможно, ще видим, но не съм голям оптимист", каза Вучич и съобщи, че Ципрас ще посети Сърбия и двамата ще обсъдят този въпрос.

Припомняме, че през месец юли миналата година властите в Белград създадоха съвместни военно-полицейски патрули, които охраняват границата с България и Македония срещу нелегалните мигранти. Според официалните данни тези патрули са предотвратили опитите на над 13 000 нелегални мигранти да влязат от България в Сърбия. През този период са задържани десетки трафиканти на хора, включително и български граждани.

"Балканският маршрут" бе закрит в началото на месец март миналата година. В момента в Сърбия има около 6 000 мигранти. Част от тях живеят в ужасяващи условия около централната гара в Белград, уточнява БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа