Въпреки някои успехи: Руснаците признават, че не могат да обкръжат Бахмут (ВИДЕО)

7850
Въпреки някои успехи: Руснаците признават, че не могат да обкръжат Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руските сили имат частичен успех в Бахмут. Това съобщи Генералният щаб на украинската армия във вечерната си сводка, без обаче да дава допълнителни подробности.

Вероятно става въпрос за тактически успехи в южната и югозападната част на града, както и заводът за цветни метали АЗОМ в северната част – нещо, за което Actualno.com писа в обзора си още вчера: Пригожин се държи като президент на Русия – какво мисли Путин? (ВИДЕО). Украинският телеграм канал "Бахмутски демон", в който информация се публикува директно от украински войници в Бахмут, де факто потвърждава за АЗОМ, но с уточнение, че постоянно има украински атаки там и че ЧВК Вагнер изобщо не са комфортно овладели позицията.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица, но това става чрез руски военни блогъри – вече седмици наред руското военно министерство не съобщава нищо конкретно като овладяване на нови позиции в дневните си обзори извън места, където е имало обстрел и данни за (предполагаеми) украински жертви. Именно от руски военни блогъри има твърдения, че руски позиции по фланговете на града са по-добре укрепени срещу украински контраатаки и това позволява на ЧВК Вагнер да напреднат по някои улици и квартали в самия Бахмут, без да се страхуват от украински флангови удари.

(КАРТА) В сутрешната сводка на украинския щаб обаче се посочва, че от север руснаците така и не могат да минат през Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут), за да може да мислят за обкръжаване на града. Общо за последното денонощие са отблъснати 28 руски пехотни атаки, казват украинците. Че в Бахмут не се случва нищо особено личи от сводките на свързвания с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар", както и от тази на руския пропагандист Семьон Пегов. И двата руски източника говорят изключително схематично за последите 24 часа, без да се хвалят с каквито и да е руски успехи. "Наситеността с пехота и бронирана техника все още позволява на въоръжените сили на Украйна да държат фланговете и не позволява обкръжаване (на Бахмут)", гласи де факто обзора на "Рибар". А британското военно разузнаване дава оценка, че темпото на руските атаки намалява.

ПЪЛНА КАРТИНА В ГЕОЛОКАЛИЗИРАНИ ВИДЕА ПО ДАТИ КАКВО СТАВА В БАХМУТ – ТУК!

Междувременно, украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че украинската контраофанзива ще започне или през април, или през месец май.

При Авдеевка няма нищо ново - руснаците атакува в опит да обкръжат града, но засега няма пробив в нито една важна точка от север-северозапад и от юг. В Луганска област също положението не се променя, освен с руски твърдения как до Кремена (при Диброва и парк Серебрянка) руснаците уж завзели някои позиции. Наблюдават се класически руски операции с пехота и тежка военна техника, коментира говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати. По украински данни, руснаците сега се съсредоточават в Билохоривка (10 километра южно от Кремена), за да си върнат контрола за форсиране на реките Северски Донец и Жребец, което да позволи атака към Лиман - изрично обаче украинският щаб казва, че позицията е удържана и през тази нощ.

В Запорожка област, Мелитопол, украинците успешно удариха с HIMARS жп депо, където е имало разположена руска военна техника и войници. В Крим обаче отново имаше атака с дронове - при летището на Гвардейское. Такива атаки вече стават ежедневие - руското твърдение е, че ПВО се е справило и няма поражения:

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) интересен аспект е реакцията на Евгений Пригожин относно двугодишната присъда за дискредитиране на руската армия на Алексей Москалев. Той беше осъден задочно, защото 12-годишната му дъщеря Маша написа плакат "Не на войната". Тя беше пратена в дом за социални грижи. Москалев избяга, но тази нощ е бил задържан. А Пригожин излезе с позиция, че наказанието е сурово, че е жално децата на хора като Москалев както и тези на загинали членове на ЧВК Вагнер да бъдат давани в сиропиталища. Руският олигарх дори поставя под съмнение законността на присъдата, което е изключителна ирония, защото той постоянно говори именно как дискредитирането на ЧВК Вагнер трябва да бъде сурово наказвано.

Друг интересен аспект – арестът на ръководителя на военноморския отдел на "Росгвардия" полковник Сергей Волков. Причината – корупция с радарни системи, предназначени и за Кримския мост, която е нанесла щети от около 5 милиона долара. Вече има заведено криминално дело и срещу друг високопоставен началник на "Росгвардия" - генерал-майор Вадим Драгомирецки. Това подсказва разчистване в структурата, която изпълнява функциите на жандармерия в Руската федерация.

Ужилване за пример: Украинците пробиха руските ВВС чрез руски полковник (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа