Върховният съд на Испания не издаде разпореждане срещу крал Хуан Карлос I

2442
Върховният съд на Испания не издаде разпореждане срещу крал Хуан Карлос I
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховния съд на Испания отказа налагането на ограничителни мерки срещу крал Хуан Карлос I и припомни, че бившият крал не е следствен и следователно не е повдигнато обвинение срещу него, съобщава RTVE

В решение, издадено снощи, съдът отхвърля исканията на каталунската националистична организация "Омниум Културал", като потвърди, че "испанската процесуална система не обмисля приемането на ограничителни мерки по отношение на лица, които не са следствени, какъвто е случаят с Хуан Карлос I".

Отклониха иск за бащинство срещу Хуан Карлос

Испанският върховен съд отклони иск за признаване на бащинство срещу бившия крал Хуан Карлос. Искът бе заведен от белгийската гражданк...

"Омниум културал" представи този вторник във Върховния съд спешна молба за обявяване за международното издирване на бившия крал и той да бъде призован незабавно да даде показания като разследван, след като Хуан Карлос напусна Испания в неделя заради тиражирана информация за предполагаеми непрозрачни сделки. Същата организация, близка до политическите движения, искащи независимост на Каталуния, преди месец подаде жалба с обвинения в корупция, пране на пари и данъчни измами и Върховният съд все още не е решил дали да я разглежда, посочва БГНЕС.

За момента Върховната прокуратура на Испания е поела случая с предполагаемото плащане на комисионни за изграждането на високоскоростна железопътна линия до Мека, като трябва да докаже, че един от хората, свързани със сделката, би могъл да е Хуан Карлос де Борбон. Испанската прокуратура пое разследването от комисията за антикорупция и се опитва да ограничи или изключи наказателната тежест на събитията, настъпили след юни 2014 г., когато с абдикацията си Хуан Карлос I загуби имунитета си.

Все още не е известна страната, в която се е установил бившия крал и от Сарсуела няма официално съобщение за това нито как ще бъде обезпечаван при новите условия на живот и дали сигурността му ще се поеме от външното министерство на Испания, кралския двор или ще е частен ангажимент.

Националистичната организация "Омниум Културал" поиска от Върховния съд да призове Хуан Карлос I като следствен и ако той не се яви, да издаде международна заповед за арест. Също така настоя, при положение, че не се знае местонахождението му, да му бъде отнет международния паспорт и забранено напускането на страната. Организацията заяви, че няма доверие на Върховния съд, но че се обръща към институцията, за да контролира ролята на прокуратурата и да попречи тя да служи за прикриване на "срама от корупцията". 

Принц Фелипе стана крал Фелипе VI

Точно в полунощ местно време принц Фелипе официално стана крал на Испания под името Фелипе VI, предаде БГНЕС. Това стана след като кра...

Още: "Хуан Карлос е в Доминика, засега"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа