"Върнахме се в 90-те години": Бум на жилищните кражби във Варшава

5228
"Върнахме се в 90-те години": Бум на жилищните кражби във Варшава
Снимка: iStock

Варшава е залята от вълна от кражби и взломове, пише полското издание Gazeta Wyborcza. Ситуацията е подобна на 90-те години, но сега чужденци все по-често се появяват в полицейските доклади. 

"Крадците са толкова нагли, че не се страхуват от видеокамери и нахлуват в къщите посред бял ден", споделят от криминалната полиция. "Видях крадецът да нахлува през прозореца ми, а след това се спусна по въжето, завързано за балкона, и избяга", споделя жител на квартал Саска Кемпа във Варшава.

"Страхувам се и не пускам никого в къщи", казва пан Дариуш, жител на квартал Саска Кемпа. Той живее тук повече от 50 години. Опити за взлом е имало и по-рано, но никога не са били толкова дръзки.

"Имам поставени блиндирани прозорци, решетки, защитни щори. Подсигурих се, след като се опитаха да ме ограбят преди няколко години. Прибягах до аптеката само за 15 минути и затова не спуснах щорите. Заварих крадец да се опитва да разбие моите системи за сигурност“, казва той. Още: Проституцията като "работа мечта": В Полша рекламата става усърдна, има гневни реакции

От няколко месеца жителите на Варшава и околностите говорят за вълна от кражби и взломове и призовават за бдителност - главно в социалните мрежи и в местните форуми. В Рашин депутатът Анджей Горецки е ограбен, а журналистът Хирк Врона е ограбен в Урсинов. А защо се появиха червени точки по вратите и стълбищните площадки в Урсинов? В Саска Кемпа един от жителите забелязал зелени стикери, залепени на входните врати. Това са методи за маркиране на привлекателни за престъпниците места. 

Наскоро съобщихме за поредица от кражби в Саска Кемпа. Крадците разбили аптека, хранителен магазин и магазин за обувки. И пан Дариуш отново става жертва на разбойниците. Виждайки слаб мъж в черно яке и ръкавици, който удря бронираните му прозорци с голям метален лост, пан Дариуш вдигнал врява."

"Когато ме видя, той се изплаши и докато се обадих на полицията, завърза въже за балкона и се спусна по него", казва пан Дариуш. Когато влязал в жилището, решетките на прозорците били изрязани и огънати, блиндираните стъкла били напукани на паяжини от удари, а по дограмата се виждали дупки от желязо.

Пан Дариуш не се съмнява, че движението е наблюдавано. 

"Полицията подозира, че крадецът е стигнал до балкона през покрива. Информирах всички съседи. Оказа се, че на следващия ден може би същият мъж е видян от съсед на една пресечка в камерата за наблюдение.”

Друга жителка на Саска Кемпа, г-жа Илона, споделя, че полицията не й е позволила да публикува изображението на крадеца от камерите за наблюдение, което е записала преди година и два месеца, когато крадци нахлули в къщата й. 

"Пристигнах след уикенда, заварих вратата на къщата затворена, но не заключена, а вътре цари хаос: отпечатъци от чужди обувки върху документи, дрехи от шкафове лежат на пода...“ Г-жа Илона потръпва от спомена. Крадците й откраднали бижутата. "Сега в магазините и социалните мрежи се говори само за крадци. Освен това има повече щети от самия взлом, отколкото от кражбата. 90-те се връщат, но тогава поне полицията патрулираше по улиците, а сега няма кой", разказва тя пред Gazeta Wyborcza.

Съседка допълни: "Полицаите правят всичко много професионално, нямам оплаквания от тях. Но няма чудеса – те са малко на брой, засипани са с книжа, не се виждат патрулки по улиците, а групите на силите за сигурност пазят котката на г-н президента във вилата му в Жолибож”. 

Наблюдението не възпира крадците

"Саска Кемпа, Анин и Межлесие винаги са били привлекателни за престъпниците, нищо не се променя в това отношение", казва бивш полицай от криминалния отдел на столичната полиция. Според него през 90-те години тук са регистрирани първите т. нар. "спящи" кражби, тоест прониквания в жилището, когато семейството спи, но този вид взломни кражби стават все по-малко, тъй като хората държат пари в брой предимно в банките.

Сега плячката на крадците са бижута или дребно електронно оборудване - нещо, което лесно може да се продаде. Полицаят допълва, че крадците са по смели защото "сега, съседите не се познават толкова добре и крадците виждат, че няма полицейски патрули по улиците."

"Крадецът не се страхува да влезе в къщите посред бял ден", казва полицаят. Според него преди 25 години по улиците на Варшава са патрулирали полицейски коли от три различни отдела: от комисариата, от патрулни батальони и от отдела за криминално разследване. Последният извършваше наблюдение и устройваше засади. "Някога имаше полицейски участък в Саска Кемпа на улица "Лондон" но беше ликвидиран още преди 20 години. Тогава агентите разполагаха с информатори в престъпната среда. Още: Полски министър е видян да носи пистолет в колана си

Сега има все по-малко пазари, опитни служители отдавна са се пенсионирали, не е лесно да се открие професионален крадец, още по-малко да го пипнете случайно. Има и друг проблем. Все по-често в репортажите на столичната полиция се появяват чужденци. „Престъпните групи от други държави или отделните чуждестранни крадци не са ни толкова добре познати, следователно полицията не може да ги идентифицира. Тези престъпници са наясно, че ако никой не ги хване на местопрестъплението, нито един полицай няма да ги задържи. 

Помолихме варшавската полиция да предостави данни за престъпления и да коментира жалбите на жителите. За съжаление полицията мълчи.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа