За часове обявиха крайни резултати от т.нар. референдуми в Украйна, чака се Путин да обяви анексиране

15893
За часове обявиха крайни резултати от т.нар. референдуми в Украйна, чака се Путин да обяви анексиране
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще обяви присъединяване на непризнатите от международната общност Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) на 30 септември. Такава прогноза прави в своя дневен анализ на войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Институтът базира предположението си на база оценка на британското министерство на отбраната, което прогнозира такъв развой – в своя реч пред руския парламент на 30 септември руският диктатор да обяви присъединяването към Руската федерация на суверенни украински земи. Подобен подход Путин предприе и при незаконното анексиране на Крим. Вчера, двамата лидери на ДНР и ЛНР – Денис Пушилин и Леонид Пасечник, говориха по темата. Пушилин заяви, че е молил Путин да признае резултатите от т.нар. референдуми в окупираните от руснаците украински земи още преди фалшивите допитвания да се проведат. Пасечник пък каза, че ще е в Москва в периода 27-28 септември и там ще моли лично Путин да одобри резултатите от т.нар. референдуми.

Според информация в контролираната от режима на Путин руска държавна информационна агенция ТАСС, при четирите проведени допитвания и при 100% преброени бюлетини 93,11% от жителите на Запорожката област, 98,42% от жителите на ЛНР, 99,23% от жителите на ДНР и 87,05% от жителите в Херсонска област искат да се присъединят към Руската федерация. Фалшивите допитвания продължиха в периода 23-27 септември, а резултатите от този толкова дълъг процес се появиха светкавично, което е още едно потвърждение колко може да се вярва на тази пародия: Данни от т.нар. референдум: В окупираната Запорожка област 93% гласували за присъединяване към Русия

ВИЖТЕ ТУК изчисления как дори на база явно фалшифицираните руски данни тези референдуми не изразяват волята на живеещите в съответните области!

Вече има слухове в руското медийно пространство, че Дмитрий Рогозин ще стане специален представител на Путин в т.нар. нова Кримска област, която ще се формира в рамките на Руската федерация и ще включва всички окупирани украински земи досега.

Развитието на войната в Украйна

В сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия изрично е посочено, че първите мобилизирани в частичната мобилизация, обявена от Владимир Путин, вече са се появили на фронта в Украйна. Само че има данни, че това е станало без никаква предварителна подготовка. По думи на Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, само няколко дни след обявената частична мобилизация от Путин на фронта вече са пратени 10 000 души, което ясно подсказва колко предварителна подготовка има. Отделно има и по-потресаващи видеа – как на млад мъж, за който се твърди, че е руснак, му чупят жестоко крака, за да избегне мобилизация.

Мобилизацията в Русия: Искайте от жените си тампони и дамски превръзки за кръвоспиране, носете си автомобилните аптечки (ВИДЕО)

На фронта в Харковска област, при границата с Донецка област, има нов украински успех – украинската армия вече контролира жп линията Купянск – Възловий, на източния бряг на река Оскил. Продължава и украинското настъпление към Лиман, като украинската армия превзема ключови населени места около града, за да си изгради удобен плацдарм за превземането. Поредното такова място е Пески-Радкивски. Има и руски данни, че украинският обстрел успешно нарушава руски логистични линии за проруските части в Лиман – специално пътят Сватово-Макеевка-Лиман.

За фронта в Донецка област, украинското официално съобщение е лаконично – отблъснати са руски атаки в районите Зайцево, Майорск, Зализне, Нова Миколаевка, Первомайско, Победа, Новомихайловка и Безименне. Основните горещи точки на битки остават Бахмут и Авдеевка.

За Херсонска област като цяло украинците продължават да запазват мълчание, но руснаците твърдят, че са свалили 17 ракети, изстреляни от HIMARS, по цели при самия град Херсон. Украинското командване "Юг" обаче потвърди, че са ударени руски баржи, минаващи през река Днепър и има обстрели, за да се осуетят опитите на руснаците да поправят основния мост над Днепър при Нова Каховка. Има съобщения и от украинска, и от руска страна за унищожена военна техника на противника, включително руски самолети и хеликоптери. При Кривой Рог руснаците са успели да нанесат значителни поражения на украинска военновъздушна инфраструктура.

Според Reuters и Daily Mail, САЩ подготвя нов пакет военна помощ за Украйна, за 1 млрд. долара. В него са предвидени доставки на още ракетни установки за залпов огън HIMARS.

ОЩЕ: Украинското разузнаване: Мобилизирани руснаци масово звънят на горещата линия в Украйна как да се предадат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа