За пръв път от началото на войната в Украйна: Русия не казва да е превзела нови територии

9619
За пръв път от началото на войната в Украйна: Русия не казва да е превзела нови територии
Снимка: Getty Images

За руски артилерийски обстрел, но не и за някакъв съществен руски напредък по отношение на Славянск и Краматорск докладва Генералният щаб на украинската армия в сутрешния си доклад във Фейсбук.

Същата е оценката и на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната – за пръв път от 133 дни война, няма нито едно твърдение от руска страна за завзета нова от руснаците украинска територия. Институтът на войната цитира съобщение в Телеграм канала на руското военно министерство като доказателство. Напълно възможно е това да се дължи на руския президент Владимир Путин, който „препоръча” на главнокомандващите на руската армия да даде почивка на завзелите Северодонецк и Лисичанск части, но е напълно възможно и просто руската армия да е изчерпила наличния си потенциал. Точно затова говореше Игор Стрелков преди два дни – че руската армия е сбъркала с напъна за Лисичанск, ПОДРОБНОСТИ ТУК! А Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския кабинет Володимир Зеленски, коментира, че 60% от потенциала на руската армия в Украйна е бил съсредоточен за завземането на Лисичанск и това е повлияло негативно.

По отношение на Славянск и Краматорск основната линия на битки е магистрала Е40, като руски сили има на около 16 километра от Славянск. А руснаците продължават да "евакуират" хора от Донбас – 24 000 души само за ден, които са прехвърлени в Руската федерация. Подозренията, че Кремъл изселва коренни жители на областта, за да ги замества с "верни руснаци", отдавна са силни.

ОЩЕ: Изглежда Путин пак се цели в цяла Украйна, не само в Донбас. Украинците натискат към Херсон

В Харковска област положението си остава същото – руснаците предимно бранят своите позиции и върви артилерийски обстрел в няколко точки. Има информация и, че руските военни минират пътища.

В Херсонска област руските сили са опитали атака срещу украински позиции към Лозове, но безуспешно. На границата между Херсон и Николаев има засилена артилерийска битка между руската и украинската армия, а украинците продължават да се подготвят за решителна контраофанзива към Херсон. На 5 юли до гарата в Херсон е поразено руско оръжейно депо, за което съобщи във Фейсбук областният управител на Херсон Серхий Клан. Това е 11-ти поразен руски оръжеен склад за седмица съгласно украинските данни. В редовното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че западното тежко оръжие най-накрая е в по-големи количества на фронта и работи, като украинската армия успява да удари важна руска логистика и свива атакуващия потенциал на руснаците, което позволява украински контраатаки. А украинското партизанско движение в Херсонска област отправи поредно послание за руските окупатори.

Интересна новина се появи в "Интерфакс", като там се цитира руското военно министерство – че с високоточни оръжия са унищожени две американски ракетни системи за залпов огън HIMARS и два склада с боеприпаси за тях, които се намирали на територията на Донецката народна република. В "Телеграм" канала на министерството също я има, но не и видео - обикновено при такива гръмки новини такова се прилага. В брифинга на говорителя на министерството генерал-майор Игор Конашенков са приложени кадри на взрив, но дали те са актуални и отговарят на това, което се говори, е съвсем друг въпрос. Новината дойде само ден след като украинците показаха как обстрелват руски позиции с HIMARS. Припомняме, че тези ракетни установки са изключително мобилни, което се подсказва от името им (High Mobility Artillery Rocket System) и постоянно променят позициите си. Отделно, те могат да стрелят от по-голяма дистанция и точно затова бяха толкова силно искани от украинците – за да обстрелват отдалеч, а не от по-близка дистанция. Доставените в Украйна HIMARS може да стрелят на дистанция над 80 километра. По този повод, в редовното си гостуване за интервю при руския опозиционер и бивш депутат Марк Фейгин, Олексий Арестович иронизира, че руснаците били унищожили 8 системи HIMARS от доставени 4 за Украйна.

Колко точно вярна е информацията за унищожените HIMARS: Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

Буквално часове по-късно, секретарят на Украинския съвет по национална сигурност Олексий Данилов каза пред The Wall Street Journal, че Украйна има вече 9 системи HIMARS.

ОЩЕ: Русия лъже и маже за руските победи и украинските загуби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа