За пръв път от началото на войната в Украйна: Русия не казва да е превзела нови територии

9594
За пръв път от началото на войната в Украйна: Русия не казва да е превзела нови територии
Снимка: Getty Images

За руски артилерийски обстрел, но не и за някакъв съществен руски напредък по отношение на Славянск и Краматорск докладва Генералният щаб на украинската армия в сутрешния си доклад във Фейсбук.

Същата е оценката и на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната – за пръв път от 133 дни война, няма нито едно твърдение от руска страна за завзета нова от руснаците украинска територия. Институтът на войната цитира съобщение в Телеграм канала на руското военно министерство като доказателство. Напълно възможно е това да се дължи на руския президент Владимир Путин, който „препоръча” на главнокомандващите на руската армия да даде почивка на завзелите Северодонецк и Лисичанск части, но е напълно възможно и просто руската армия да е изчерпила наличния си потенциал. Точно затова говореше Игор Стрелков преди два дни – че руската армия е сбъркала с напъна за Лисичанск, ПОДРОБНОСТИ ТУК! А Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския кабинет Володимир Зеленски, коментира, че 60% от потенциала на руската армия в Украйна е бил съсредоточен за завземането на Лисичанск и това е повлияло негативно.

По отношение на Славянск и Краматорск основната линия на битки е магистрала Е40, като руски сили има на около 16 километра от Славянск. А руснаците продължават да "евакуират" хора от Донбас – 24 000 души само за ден, които са прехвърлени в Руската федерация. Подозренията, че Кремъл изселва коренни жители на областта, за да ги замества с "верни руснаци", отдавна са силни.

ОЩЕ: Изглежда Путин пак се цели в цяла Украйна, не само в Донбас. Украинците натискат към Херсон

В Харковска област положението си остава същото – руснаците предимно бранят своите позиции и върви артилерийски обстрел в няколко точки. Има информация и, че руските военни минират пътища.

В Херсонска област руските сили са опитали атака срещу украински позиции към Лозове, но безуспешно. На границата между Херсон и Николаев има засилена артилерийска битка между руската и украинската армия, а украинците продължават да се подготвят за решителна контраофанзива към Херсон. На 5 юли до гарата в Херсон е поразено руско оръжейно депо, за което съобщи във Фейсбук областният управител на Херсон Серхий Клан. Това е 11-ти поразен руски оръжеен склад за седмица съгласно украинските данни. В редовното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че западното тежко оръжие най-накрая е в по-големи количества на фронта и работи, като украинската армия успява да удари важна руска логистика и свива атакуващия потенциал на руснаците, което позволява украински контраатаки. А украинското партизанско движение в Херсонска област отправи поредно послание за руските окупатори.

Интересна новина се появи в "Интерфакс", като там се цитира руското военно министерство – че с високоточни оръжия са унищожени две американски ракетни системи за залпов огън HIMARS и два склада с боеприпаси за тях, които се намирали на територията на Донецката народна република. В "Телеграм" канала на министерството също я има, но не и видео - обикновено при такива гръмки новини такова се прилага. В брифинга на говорителя на министерството генерал-майор Игор Конашенков са приложени кадри на взрив, но дали те са актуални и отговарят на това, което се говори, е съвсем друг въпрос. Новината дойде само ден след като украинците показаха как обстрелват руски позиции с HIMARS. Припомняме, че тези ракетни установки са изключително мобилни, което се подсказва от името им (High Mobility Artillery Rocket System) и постоянно променят позициите си. Отделно, те могат да стрелят от по-голяма дистанция и точно затова бяха толкова силно искани от украинците – за да обстрелват отдалеч, а не от по-близка дистанция. Доставените в Украйна HIMARS може да стрелят на дистанция над 80 километра. По този повод, в редовното си гостуване за интервю при руския опозиционер и бивш депутат Марк Фейгин, Олексий Арестович иронизира, че руснаците били унищожили 8 системи HIMARS от доставени 4 за Украйна.

Колко точно вярна е информацията за унищожените HIMARS: Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

Буквално часове по-късно, секретарят на Украинския съвет по национална сигурност Олексий Данилов каза пред The Wall Street Journal, че Украйна има вече 9 системи HIMARS.

ОЩЕ: Русия лъже и маже за руските победи и украинските загуби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа