Забавяне в изпълнението на квотите за бежанците, отчита ЕК

2456
Забавяне в изпълнението на квотите за бежанците, отчита ЕК
Снимка: Getty Images

Европейската комисия (ЕК) докладва бавни резултати по изпълнението на квотите за прием на бежанци и принудителното връщане на нелегални имигранти.

"Не се крием зад дипломатична реторика. Всеки трябва да изпълнява тази схема по отговорен начин. Комисията отбеляза напредък в административната регистрация на мигрантите, която ги разграничава между бежанци и гастарбайтери". Това сподели комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос в писмо до вътрешните министри от Съюза с призив да започнат да изпълняват квотите си за прием на бежанци от Италия и Гърция, информира БНР.

От началото на 2015 г. Гърция обаче е отпратила обратно едва около 19 000 икономически имигранти, които нямат право на убежище в Европа. Това е крайно недостатъчно, смятат от ЕК предвид, че през същата година на гръцка територия са дошли 880 000 души.

ЕК: Гърция отрича да има блокада, не можем да се намесим пряко

В кореспонденцията ни с Гърция не се признава твърдението за блокиране на движението на стоки. Това каза говорителят по вътрешния пазар...

Същото важи за Италия, където от 160 000 мигранти, дошли от морето, върнатите в родината са 14 000. Част от хората бягат от страната още преди да се установи дали са бежанци или нелегални, поради липсата на места в центровете за задържане, пише в доклада.

Едва 16% от нелегалните африканци в ЕС биват връщани, сочи статистиката. Държави на произход като Алжир и Мароко отказват да сключат споразумения за реадмисия, а Пакистан не спазва своето. В тези 3 страни няма военни действия и повечето от гражданите им нямат право на бежански статут.

Връщането към съседните на съюза транзитни държави като Турция също не работи защото едва от 1 юни Анкара обеща да прилага споразумението за реадмисия. Откакто през декември Турция сключи сделка с Евросъюза да сътрудничи, дневният брой на нелегално идващите в Гърция през морето от турска територия плавно намалява но остава твърде висок – 2 377 души. През българо-турската граница у нас средно на ден са идвали 19 мигранти.

Евродокладът отбелязва, че през турската граница все по-малък е делът на мигрантите, които идват от Сирия за сметка на мароканци, пакистанци, афганистанци, иранци и хора от Бангладеш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа