Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството пада

2639
Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството пада
Снимка: БГНЕС

Ако лидерите на ЕС в четвъртък и петък вземат негативно решение за започване на присъединителни преговори, или ако отново решат да отложат решението, македонското правителство ще падне, не защото ще е чувствително, а защото ще загуби мнозинството си в парламента, заяви премиерът на страната Зоран Заев на дискусия, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ за европейските перспективи на Скопие.

„Обещахме на депутатите, казахме им да гласуват за промяна на името, за промяна на Конституцията, за приемане на Договорите с България и Гърция, защото ЕС ни обеща, че ще определи дата за преговори, а не веднага да станем членове. В тази връзка вярвам, че те ще се погрижат да не дават място на трети страни и да не позволят на радикалния национализъм да се върне в страната“, предупреди Заев, като добави, че очаква нова информация тази вечер от срещата между Меркел и Макрон, пише агенция "Фокус".

Пендаровски: Не се надяваме на сигнал, а на решение за преговори с ЕС

Македонският президент Стево Пендаровски в интервю за австрийския вестник "Die Presse" заяви, че страната му не очаква да получи сигнал...

Коментирайки вчерашната среща на министрите в Люксембург, Заев изрази съжаление, че министрите от ЕС „не са имали достатъчно смелост да вземат решение и да поддържат мотивация в Македония и Албания“.

"Проблемът е Франция. Знаем, че са необходими реформи, но реформи са възможни паралелно с поддържането на мотивацията. В противен случай национализмът, популизмът и радикализмът ще се върнат. Балканите страдат много заради това, научихме се от това и искаме да продължим напред, за да станем европейци. Ако накажат най-добрия пример, как ще мотивират Вучич, как ще мотивират Тачи в Косово или как ще мотивират БиХ. В нашия регион също има голям интерес от Турция, Русия и Китай да проникнат в Европа и да бъдат по-мощни. Но те не ни предлагат върховенството на закона и демокрацията, видяхме го и искаме демокрация“, обясни македонският премиер.

В този контекст Заев заяви, че агенти от други страни работят срещу свободата и демокрацията и срещу интеграцията на Македония в НАТО. Той добави, че не губи надежда и че все още е възможно да се приеме нова методология за преговори, но и да се вземе решение за започване на преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com