Заев: Посланията на Меркел в Берлин ще решат бъдещата ситуация в страната

2162
Заев: Посланията на Меркел в Берлин ще решат бъдещата ситуация в страната
Снимка: БГНЕС

Политическите решения в страната за това дали ще има реконструкция на правителството или предсрочни избори ще зависят от решението на Европейския съвет и от това как европейските страни ще поставят въпросите, както и от посланията, които ще получим от германския канцлер Ангела Меркел на предстоящата среща в четвъртък в Берлин, заяви премиерът на РСМ Зоран Заев днес на съвместна пресконференция с чешкия си колега Андрей Бабиш. Премиерът на Чехия е на официално посещение в македонската страна.

„Днес получихме сериозно насърчение от страна-членка, която е доста влиятелна в ЕС. Няма съмнение, че ще получим дата за преговори, важно е обаче да бъде по-рано. Важно е ЕС да знае, че е привлекателен за нас, защото винаги е проявявал мъдрост, за да направи реформите отвътре, но и да запази процеса отворен за привличане на нови страни кандидатки за членство в ЕС. И аз вярвам, че това ще се случи. Тази мотивация на ЕС е важна за нас, за да продължи“, каза Заев, отговаряйки на по журналистически въпрос дали е взел решение по някой от трите възможни варианти (реконструкция на правителството, предсрочни парламентарни избори, връщане на мандата), които той предварително обяви, в случай, че не получи дата за преговори.

Заев: Ние нямаме външни проблеми, голяма част от нещата зависят от нас

Ако ЕС не посочи дата за започване на преговорите за присъединяване, ще демотивира други страни и може също да насърчи връщането на нац...

„Днес имаме отлично положително послание от министър-председателя Бабиш. В четвъртък очаквам положително послание от канцлера Меркел с точни програми и подробности, указващи, че всички страни нямат дилема или аргумент срещу датата, на която Северна Македония ще започне преговори с ЕС. Просто трябва да знаем кога ще се вземат конкретни решения. Премиерът Бабиш ще ни помогне в Европейския съвет, ще отвори дебата и смятам, че румънското председателство ще ни постави на дневен ред заедно с председателя Туск, защото всяко положително послание е мотивиращо за нас да продължим напред", каза Заев.

От своя страна Бабиш заяви, че Скопие и Атина са успели да намерят общ език, постигнали са компромис по спора за името, а Македония е провела референдум, променила името, Конституцията, извършила е реформи, затова сега и европейските политици трябва да пазят думата си. Бабиш обеща, че Чехия ще направи всичко възможно страната да получи дата за започване на преговорите.

Той посочи, че Северна Македония има също подкрепата на Вишеградската група, в която, освен страната му, са и Словакия, Полша и Унгария и обяви, че скоро ще има среща на В4 в Будапеща, на която ще се обсъждат, наред с други неща, начините, по които да се ускори евроинтеграционния процес на страната.

Чешкият премиер допълни още, че целият регион на Западните Балкани е важен за Европа и обяви, че след като Чехия поеме председателството на В4, тя ще организира среща с шест държави от региона, които не са в Съюза.

Заев ще се срещне с Меркел

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви още една среща с германския канцлер Ангела Меркел, за която вече има потвърдена дата. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа