Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)

51889
Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинската армия явно продължава да атакува в Запорожието, като за момента ситуацията е типична за война – малко сигурна информация какво се случва и множество спекулации. Коментарите са предимно от руски източници – например руският пропагандист Семьон Пегов съобщава за нова вълна на украински атаки по линията Орехов – Работино, която обаче не е довела до голям украински пробив. Същото твърди и друг популярен руски телеграм канал "Операция Z", като той дава подробности за извършване на дейности по миниране на един от логистичните пътища на руснаците Новопрокопвка – Работино.

СНИМКА: GeoConfirmed

В това отношение изключително показателна е публикация в Телеграм на украинския зам.-министър на отбраната Анна Маляр. В нея тя напомня, че на война винаги има загуби, че няма все още изобретена военна техника никъде по света, която да е неуязвима и че чрез преувеличаване и нарочни "информационни бомби" (главно в социалните мрежи) Русия цели да разкрие повече за украинските възможности и планове – например твърдения за чудовищни украински загуби са начин да се търси украинско опровержение, което да даде повече информация на руските командващи за намеренията на украинците. А един от най-популярните профили в Twitter, който извършва огромна работа по геолокализация на видеокадри и снимки на бойното поле в Украйна, за да може да бъдат правени сравнения и анализи – GeoConfirmed, изрично коментира, че досегашните руски кадри на повредена и унищожена тежка украинска военна техника показват всъщност малък брой засегнати такива средства на фона на огромното количество получена помощ. И най-важното – масово кадрите рисуват картина, при която екипажите на тази машини са успели да се спасят, тоест основно поражения са нанесени от мини и най-ценният актив на всяка армия – войниците, не са загуба.

Че нещата с украинската контраофанзива са сериозни сочи фактът, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин говори как украинското контранастъпление е започнало и руското военно командване давало "реалистична оценка на ситуацията", че руската армия се справя много добре, нанася големи загуби на украинците. Колко реалистична информация дава руското военно министерство отдавна е известно - особено с христоматийни примери за повече на брой унищожени ракетни системи за залпов огън HIMARS, отколкото Украйна е получила. Украйна вече провежда офанзивни операции в поне 4 сектора на фронта - не само в Запорожието, но и в Донецка област, включително в западната ѝ част, констатира и ISW - американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

(КАРТА) От изминалата нощ няма много информация в снимки или видеа, която да подсказва какво се случва. Предимно видеокадри и снимки се разпространяват от руски източници, но те са от поне 2-3 дни назад. Със сигурност, югоизточно от град Орехов украинците атакуват и там изглежда имат известни тактически успехи – от Мала Токмачка в посока към Токмак. Точно там обаче дотук са и най-големите загуби на бронирана техника – поне 2 танка Leopard 2A6, както и няколко бронирани машини Bradley. Кадрите на тези поражения обаче са отпреди над 2 денонощия, има и такива чак от 5 юни, при Велика Новоселка (до административната граница между Запорожка и Донецка области):

За щурма на село Лобоково от украинска страна, където и руски източници признаха украински успех, вече има и по-подробни видеа:

Украински източници също публикуват видеокадри на поразена руска техника – например ракетна система "Солнцепек", за която редовно поддържащите Русия тръбят с дитирамби в социалните мрежи колко е невероятна:

(КАРТА) Същевременно при Бахмут продължава украинският натиск и вече тече истинска битка за самата Клещеевка – на 7 километра южно от Бахмут. Руснаците вече трябва да се притесняват да не загубят Андреевка, която е малко по-на изток от Клещеевка, на 10-тина километра южно от Бахмут. Руски източници – например Пегов, говорят за украински операции при Дъбово-Васильовка, на 10-тина километра северно от Бахмут, което означава нов украински напредък в източна посока и по този фланг.

Губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин съобщи, че през тази нощ е имало руска атака с ракети и дронове-камикадзе "Шахед" на военно-въздушната база "Миргород". Няма жертви, твърди той, но има разрушения по инфраструктурата на базата, както и поразена техника. В своята сводка руското военно министерство също казва за обстрели с високоточно оръжие и че "всички набелязани цели са унищожени", което казва всеки път при такива ситуации.

Що се отнася до Херсонска област, в сутрешната си сводка украинският генщаб е категоричен – руските окупационни власти позволяват на хората да се евакуират от наводнения източен бряг на река Днепър само ако имат руски паспорти. Actualno.com разговаря с украински граждани, живеещи в България, които имат роднини в Нова Каховка – информацията, която те ни дадоха, кореспондира със съобщеното от украинския генщаб. С много мои роднини няма връзка, откакто Каховският язовир беше взривен – руснаците не разрешават на хората да се евакуират и ги оставят да се издавят, категорична е един от нашите източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com