Захариева: Европа ще работи за "стратегическа автономност"

1645
Захариева: Европа ще работи за "стратегическа автономност"
Снимка: МВнР

Кризата с коронавируса показа няколко неща. Трябва да обединим усилия в проучванията и създаването на лекаства и ваксини на европейско ниво, защото не е по силите на никоя държава самостоятелно да ги разработи. Ключови производства са изведени от ЕС – над 70 % от произвежданите антибиотици и предпазни средства са концентрирани в една държава – Китай. Няма значение коя е държавата – тя е една и е извън ЕС. Това е абсурдно. Трябва ни "стратегическа автономност" – това е новият термин, новата цел на Европа. Това каза пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Тя отново подчерта и друг извод от пандемията е, че икономическите последици за ЕС ще са по-тежки от кризата през 2009г. Затова и спасителният план на ЕК е толкова амбициозен, обясни Захариева.

Ще станат ли съюзници САЩ и Русия срещу Китай?

Конфронтацията между Китай и САЩ постепенно набира скорост и се проявява в спорове относно търговията, интелектуалната собственост и Юж...

Почти 12 млрд. евро за България. Кой колко получава в ЕС от фонда за възстановяване

От 700 млрд. евро пакет, 500 са грантове, а 200 - кредити. Истината е, че България е една от държавите, която ще получи най-голям процент спрямо БВП - 21%, само Хърватия ще получи по-голяма помощ. От предвидените за нас 15 млрд. евро, страната ни ще трябва да върне едва 3,3 млрд. евро. Срокт за връщане е за голям период от време - 30 години, и започва да тече от 2028 г. Този инструмент трябва да заработи, колкото се може по-бързо, категорична беше първият дипломат на България.

Средствата ще се разходват след предварително разработен план, който отговаря на приоритетите на ЕК и след изрично одобрение от комисията, подчерта Захариева.

"Истината е, че има държави, които не са убедени в планът за възстановяване, предложен от ЕК. Ако няма солидарност, няма да се възстановим бързо. Толкова са свързани държавите, че ето Швеция не спря работа, но в момента икономиката им е силно пострадала, заради свързаността им с Европа", обясни тя.

Възстановяването започна

Външният министър на ЕС: Русия и Китай искат да покажат, че моделът им на живот е по-добър

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че Китай и Русия се възпол...

Постепенно от около 2 седмици започна плавното и с премерен риск възстановяване на предвижването в Европа. Първо със съседни държави, сега с държави със сходен риск от заразяване. Надявам се след 15 юни напълно да се възстанови свободното придвижване в ЕС и страните от Шенгенското пространство. От вчера премахнахме и 14-дневната карантина за 29 държави, остава, разбира се, лекарската преценка, коментира Захариева.

Първият етап от възстановяването беше премахването на карантината за краткосрочни пътувания за бизнеса. За съжаление,  се забавиха и някои инвестиции в България. Някои семейства бяха разделени за 2 месеца. Сега втори етап е премахването на карантината за граждани, каза още тя.

Историческият спор със Северна Македония

Най-голямата крачка назад беше спирането на работата на Комисията – по тяхно желание заради изборите. Техният председател каза, че обществото им трудно ще приеме постигнатите от нея компромиси. Тя не трябваше да е политическа, а съставена от историци. Аз не приемам този аргумент. Ние имахме избори миналата година, но и през ум не ни мина да спрем работата й. Нашите експерти в комисията не са политици, те са историци, подчерта външният ни министър.

Две са причините за реакцията на политиците в Северна Македония и спирането на работата на Комисията, която трябва да реши историческото минало на двете държави.

Русия прекрати безвизовите пътувания за граждани на Китай

Русия временно прекрати безвизовите туристически пътувания и работни визи за китайски граждани поради огнището на коронавируса. Заповед...

"Първата е изборите, за съжаление при поредни избори наблюдаваме антибългарска кампания. Националистическият подход, който те си мислят, че още работи, няма бъдеще. Ако искаш да станеш демократична държава, част демократична структура, не трябва и през ум да ти минава това. Още повече, насочен към приятелски настроена съседна държава.", коментира Захариева.

Втората причина е категоричната позиция на България, че те трябва да се придържат към договора за добросъседство, ясно подчертана от декларацията на депутатите в Народното събрание миналата година.

В същото време Европа не обърна гръб на Западните Балкани, напротив. "6-те държави от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки от ЕС. На никой друг по време на кризата ЕС не е дал толкова много финансова помощ. В най-голямата криза ЕС им протегна ръка, а разширяването остава приоритет. Мен много ме радва, че успяхме да постигнем нашата цел и Западните Балкани не останаха само приоритет по време на българското председателство на ЕС", заяви Захариева.

Провокациите на Русия за 24 май.

Не е приемлива подобна позиция. Това е старобългарски де факто. Не за първи път по повод 24 май се случва подобна провокация – като че ли три пъти на различни нива се случиха тези неща. Гордея се от българските учени, които реагираха веднага и това беше много по-силният и бърз отговор, отколкото ако беше реагирало само Външно министерство. Това са провокации, които не помагат за отношенията между народите. Спасяването на евреите е една от нашите гордости. Червената армия няма как да ги е спасила на хиляди километри от тук. Това е постижение на българите. Същото е и по отношение на азбуката – повод на национална гордост, каза Захариева.

Дмитрий Песков: Русия не се намесва в протестите в САЩ

Безредиците в САЩ са изключително вътрешна работа на тази страна, Русия не се намесва в тези събития и не възнамерява да го прави. Това...

Мястото на ЕС в конфликта между САЩ и Китай

Пандемията просто ускори процесите в съществуващото напрежение между САЩ и Китай. Първо, Европа не трябва да е заложник в тази игра и в това напрежение. Това не трябва да води и до натягане на отношенията на Европа с една от двете сили – Китай или САЩ. Този месец има важни срещи на лидерите. Трябва да говорим честно с Китай – те са наш партньор, но и наш конкурент. Никой няма да спечели от една търговска война. Трябва да настояваме за две неща: да завършим споразумението за търговия, което вече 7-ма година обсъждаме и да настояваме Китай да поеме конкретни ангажименти за околната среда след споразумението за климата в Париж. ЕС може да е медиатор в напрежението между САЩ и Китай, каза Екатерина Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа