Захарова: Нов механизъм за контрол на оръжията в Европа е несъвместим с НАТО

2077
Захарова: Нов механизъм за контрол на оръжията в Европа е несъвместим с НАТО

Германските изявления за необходимостта да се работи за модернизиране на контрола върху конвенционалните оръжия в Европа са несъвместими с дейностите на НАТО, които нарушават Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Това заяви на брифинг официалният представител на Руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки съответните думи на първия дипломат на Берлин Хайко Маас.

„Ние внимателно анализирахме изявлението му на Маас, в което се отбелязва необходимостта от цялостна модернизация на съществуващия механизъм за контрол на оръжията в Европа. Не можем да не се съгласим, че предишният режим, който разчиташе на Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа, е безнадеждно остарял. Съвсем логично е да го актуализираме", отбеляза Захарова, цитирана от ТАСС.

Въпреки това тя посочи двусмислието и непоследователността на германското правителство по въпросите на сигурността в Европа, тъй като заедно с призивите за възобновяване на контрола върху оръжията, Германия продължава да „участва активно в предизвикателната и силно дестабилизираща практика на т.нар. съвместни ядрени мисии на НАТО“. „Предвид продължаването на подобна отвратителна практика, основана на запазването и модернизацията на ядрените оръжия в Европа, включително на територията на Федерална Република Германия, няма да има сериозно обсъждане на начините за повишаване нивото на сигурност в европейското пространство“, заяви говорителят на Руското външно министерство.

Кремъл: Случаят Навални е оркестриран с цел налагане санкции на Русия

Руското външно министерство отправи няколко коментара по делото на опозиционната фигура Алексей Навални, заявявайки, че цялата ситуация...

Така че според нея съвместните ядрени мисии на НАТО предвиждат участието на неядрени държави в планирането на използването на ядрени оръжия и в развитието на съответните умения, което „е пряко нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие“.

„По-нататъшното подобряване на мерките за изграждане на доверие и сигурност, разработването на нов механизъм за контрол върху конвенционалните оръжия биха били възможни, само ако се създадат благоприятни условия, на първо място, западните страни да се откажат от политиката на т.нар. сдържане на Русия", обясни Захарова.

В тази връзка Русия предлага съсредоточаване върху прилагането на съществуващите мерки за изграждане на доверие и сигурност, както и върху конкретни стъпки за деескалация и намаляване на военната активност по границите на Русия и НАТО. Освен това се изисква възстановяване на диалога между военните ведомства.

В същото време Москва счита за необходимо да работи за деескалация на военнополитическата ситуация както във формата Русия-НАТО, така и в рамките на структуриран диалог по предизвикателствата пред сигурността в региона на ОССЕ. „Русия е решена да работи сериозно в тази посока, но за съжаление отново нашите западни колеги все още не бързат да преминат от думи към дела, директно към такъв диалог", подчерта още Мария Захарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа