Западът може да тръгне към санкции и за Турция след срещата на Ердоган с Путин

11355
Западът може да тръгне към санкции и за Турция след срещата на Ердоган с Путин
Снимка: Gettyimages.com

Западът обмисля да наложи санкции срещу Турция заради "задълбочаващите се отношения между Анкара и Москва", съобщи Financial Times.

Според изданието европейските държави са все по-загрижени за сътрудничеството в областта на икономиката между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин. Част от тях са предупредили за нарастващия риск Анкара да бъде изправена пред потенциални наказателни реципрочни мерки, ако подпомага Москва при заобикалянето на санкциите.

Шестима представители на западни държави са обявили пред изданието, че след споразумението в петък между Путин и Ердоган за сътрудничество в областта на търговията и енергетиката, то ЕС започва да следи турско-руското сътрудничество "все по-тясно", като изразява загриженост, че Турция "все по-често" се превръща в платформа за търговия с Русия, заяви служител от Съюза.

Авторитетното британско издание коментира, че дори без единна позиция на ЕС някои държави може да предприемат действия - например да се ограничи финансовата търговия с Турция и отпускането на заеми. САЩ многократно предупреждаваха, че ще има вторични санкции за държави, помагащи на Русия да избегне западните санкции.

Припомняме, че двамата държавни глави се съгласиха да дадат тласък на сътрудничеството в транспортната, селскостопанската и строителната промишленост по време на четиричасовата им среща в южния град Сочи на Русия. Президентите също така са се съгласили част от плащанията на руски газ да преминат в рубли, съобщи Ройтерс. Отделно Ердоган говори за въвеждане на руската система за разплащане с банкови карти МИР в Турция като възможност руските туристи да бъдат улеснени.

От началото на войната досега Турция се стреми да бъде посредник както между Русия и Украйна, така и между Русия и останалите западни страни. Именно Турция, за разлика от повечето други страни от НАТО, спря да налага наказателни мерки върху агресора. Според източници на Financial Times поведението на Турция спрямо Русия е "много опортюнистично":

"Опитваме се да накараме турските граждани да обърнат внимание на притесненията ни", са посочили източниците.

ОЩЕ: Какви са гаранциите за сигурност за украинските кораби със зърно - подробности

Някои от страните, които са наложили санкции на Русия, биха могли да действат срещу Анкара, като "призоват западните фирми или да се измъкнат от взаимоотношенията в Турция, или да намалят драстично взаимоотношенията си с Турция, с оглед на риска, който ще бъде създаден от тях, разширявайки отношенията си с Русия", каза друг от информаторите и добавя, че има много значителни икономически интереси, които вероятно биха дали отпор срещу такива отрицателни действия.

"Например те биха могли да поискат ограничения върху търговското финансиране или да поискат от големите финансови компании да намалят финансите на турските компании", каза източникът.

И към този момент все още липсват официални дискусии в Брюксел относно възможните санкции срещу Турция, заявиха трима европейски служители.

Припомняме също така, че Съединените щати вече наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция заради покупката им на руски ракети S-400, като заявиха, че руската система може да се използва за събиране на разузнавателни данни. Преди това Вашингтон беше отстранил турските представители в отбраната си от международната програма, за да помогне за изграждането на изтребителите F-35.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа