Започва процесът по избор на наследник Тереза Мей

1674
Започва процесът по избор на наследник Тереза Мей
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетте кандидати, които се борят да заместят премиера на Великобритания Тереза Мей, ще се изправят пред първия кръг на гласуването днес, 13 юни, предаде БГНЕС.

Консерваторите провеждат първото си тайно гласуване в конкурса за ръководство на управляващата партия, с което ще започне да намалява броят на претендентите. Всички 313 депутати могат да гласуват и всеки кандидат, който не събере подкрепата на поне 16 свои колеги, ще отпадне. Ако всички преминат това препятствие, този с най-малък брой гласове ще излезе от надпреварата.

Ясни са 10-имата претенденти за британски премиер

Ясни са окончателните десетима кандидати, които ще се състезават за лидерското място на торите и съответно някой от тях ще стане следва...

Мей, която остава за момента като министър-председател, се оттегли като лидер на партията, след като не успя да изпълни плана си да изведе Великобритания от Европейския съюз след близо три години на поста.

Фаворит за поста сред букмейкърите е бившият външен министър Борис Джонсън. Бившият кмет на Лондон прекъсна мълчанието си, за да започне кампанията си в сряда, като заяви, че ще изведе Великобритания от ЕС без сделка като "последна възможност" и обеща да обедини страната, дълбоко разделена по въпроса за Brexit. Джонсън каза, че ако парламентът напълно блокира Brexit, "ние ще яхнем вихъра и ще се изправим пред смъртоносно възмездие от електората".

Министърът на външните работи Джереми Хънт и бившият лидер на Камарата на общините Андреа Лийдсъм се считат за най-сериозните конкуренти на Джонсън.

Досегашната надпревара беше доминирана от разкрития за употреба на наркотици от страна на кандидатите в миналото и препирните за най-добрия начин за разрешаване на безизходицата около Brexit. Но гласуването днес ще разкрие сегашното ниво на подкрепа на всеки кандидат. Гласуването ще се проведе в парламента между 13:00 и 14:00 часа българско време, като резултатите се очаква да бъдат обявени около час по-късно.

Тереза Мей подаде оставка

Тереза Мей подаде оставка като лидер на Консервативната партия на Великобритания, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Мей се оттегля от...

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бившият секретар на пенсиите Естер Маквей и бившият министър на имиграцията Марк Харпър се считат за трите най-вероятни кандидати да отпаднат. Маквей подкрепя Brexit без споразумение, като твърди, че споразумението, сключено от Тереза Мей, държи Великобритания твърде тясно свързана с ЕС, докато Хенкок е против твърд Brexit. Харпър настоява, че ще е необходимо удължаване на срока след крайната дата 31 октомври за постигане на нова сделка, но той е готов да напусне Европейския съюз без споразумение, вместо да остане в него.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид стартира кампанията си в сряда, като обеща да договори преработен вариант на споразумението на Мей и да го представи пред парламента до 31 октомври. Джавид, министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият министър по Брекзит Доминик Рааб имат достатъчно поддръжници, за да стигнат до втория кръг. Министърът по международно развитие Рори Стюарт, най-категоричният кандидат за напускане на ЕС без споразумение, също има шансове да премине първото препятствие.

Останалите в надпреварата ще бъдат изправени пред първия си телевизионен дебат на живо в неделя в 90-минутна програма по Канал 4. Те имат още един кръг от изборите сред консервативните депутати в понеделник преди второто гласуване във вторник, когато броят на поддръжниците се покачва от 16 на 32, като отново отпада претендентът с най-малко гласове. Следват още няколко кръга гласуване следващата седмица, а партията се надява до 20 юни да останат само двама кандидати.

160 000 членове на консервативната партия, избрани от местните членове, избират победителя, като резултатът се обявява през седмицата, започваща на 22 юли. След това Тереза Мей ще се оттегли като министър-председател, а новият лидер на най-голямата партия в парламента ще бъде назначен за министър-председател от кралица Елизабет Втора.

Тереза Мей на практика не иска да прави втори референдум за Brexit дори при решение на парламента

Британският премиер Тереза Мей отказа да се ангажира с провеждането на нов референдум за Brexit, дори ако британските депутати гласуват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа