Заради Brexit: Масово без елхи, пуйки и играчки за елхата за британците

3445
Заради Brexit: Масово без елхи, пуйки и играчки за елхата за британците
Снимка: iStock/Guliver

Великобритания може да се сблъска с национален недостиг на пуйки в навечерието на Коледа. Основна причина за това е липсата на работна ръка след Брекзит (Brexit), предаде БГНЕС.

Кейт Мартин от Асоциацията за свежи пуйка в традиционната ферма (TFTA) заяви, че макар че малките британски ферми, които са използвали местни работници, са били по-малко засегнати, рафтовете на супермаркетите вероятно ще останат празни заради липсата на квалифицирана работна ръка, която обикновено идва от страни от ЕС.

Как елхата се превръща в коледна традиция

В исторически план коледното дърво не винаги е било такова, каквото го познаваме днес, нито е имало същото значение. Независимо от малк...

Асоциацията, която представлява производители на свободно отглеждани пуйки от висок клас, обясни, че някои птицеферми вече са имали пет пъти по-малко поръчки тази година, отколкото по същото време през 2020 г. Това е така и защото големите производители няма да могат да обработят месото заради липсата на работна ръка. "Това е така заради липсата на работна ръка - квалифицирани работници, които идват от страни от ЕС от години. Сега страдаме от липсата на множество специалисти, които сме обучавали и инвестирали толкова много през последните толкова години. Тези работници вече не са на разположение за сезонна работа - те вече са отишли да си намерят работа в други страни от ЕС".

Потребителите също бяха предупредени за потенциален недостиг на коледни елхи. Трудностите във веригите за доставка доведоха и до очаквания за по-високи цени на дръвчетата заради липсата на работници.

Марк Роф, който е собственик на ChristmasTrees.co.uk, заяви, че производителите от Обединеното кралство отчитат по-голямо търсене на местни елхи заради липсата на шофьори и други работници за доставки от по-далече.

Запълването на пространството под елхата също може да бъде по-сложно и по-скъпо тази година. Причината е, че коледните играчки обикновено се произвеждат в Азия, а за доставките няма нито шофьори, което пък води до закъснения на доставките и съответното им оскъпяване.

Кой измисли украсяването на елха?

Невъзможно е да си представим зимните празници без елха. А традицията да се „гизди” зелената горска красавица се е появила ...

В събота вечерта правителството на Обединеното кралство заяви, че ще издаде временни визи на 5500 работници и 5000 шофьори на тежкотоварни автомобили, за да помогне за преодоляването на недостига по магазините.

Експерти от редица търговски сектори обаче коментираха, че планът няма да се справи с критичния недостиг на работна ръка в страната, който заплашва да съсипе Коледа. Страната вече изпитва огромни трудности с липсата на гориво, което не може да бъде доставено до бензиностанциите заради липсата на шофьори на ТИР-ове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com