Заради Германия позицията на ЕС за Скрипал е малко по-мека от очакваното

2082
Заради Германия позицията на ЕС за Скрипал е малко по-мека от очакваното
Снимка: Pixabay

Отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е "двустранен въпрос" между Великобритания и Русия. Това заяви новият германски външен министър Хайко Маас, с което подсказа, че Лондон не може да се надява на безрезервна подкрепа от страна на ЕС що се отнася до този скандал, коментира Euobserver.

Думите на Маас отекнаха точно преди днешния Съвет на европейските външни министри, на който се очаква основна тема да е точно отравянето на Скрипал, както и победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Експерти взимат проби от отровното вещество, използвано срещу Скрипал

Технически експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) започнаха да взимат образци от бойното вещество „Нов...

Според Маас Русия е "важен партньор" и диалогът с Москва по отношение на международните кризи и намирането на решения за тях "трябва да продължи".

Позицията на Маас беше доста по-различна от тази на френския му колега Жан-Ив Льо Дриан, който изрично каза, че "няма друго разумно обяснение" по случая със Скрипал освен това, че Русия стои зад покушението. Льо Дриан беше категоричен, че Франция е изцяло солидарна с Великобритания.

Британският външен министър Борис Джонсън пък каза, че досега Русия е обяснила, че отровата "Новичок", която е използвана в покушението срещу Скрипал, може да е дошла от Чехия, Швеция, дори от Великобритания, което Джонсън нарече "абсурдно". „Няма дори една държава от ЕС, която да не е била засегната от някаква форма на враждебно отношение от страна на Русия“, заяви той.

Малко след тези изявления вече стана факт общата позиция на Съвета на европейските външни министри относно случая "Скрипал". Съгласно нея, ЕС осъжда атаката срещу Скрипал, като подчертава, че "животът на много граждани е бил застрашен от този безрасъден и незаконен акт". ЕС приема много сериозно оценката на Великобритания, че е много вероятно за атаката да е отговорна Руската федерация, пише дословно в позицията. Освен това, ЕС призовава Русия да отговори спешно на въпросите на Великобритания и да представи незабавно пълни подробности относно програмата "Новичок" пред Организацията за химически оръжия към ООН. Използването на химически оръжия от когото и да е абсолютно неприемливо и е нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, както и нарушение на международното право.

Създател на "Новичок": Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора

Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този начин руският експерт по бойните отровни вещества Вил Миразянов описва отр...

Същевременно ЕС разшири с още четирима души списъка си със санкционирани физически лица заради употреба на химически оръжия. И четиримата са сирийски граждани - висш военен и трима учени. Общо 261 души и 67 юридически лица имат замразени активи на територията на ЕС, като на физическите лица е наложена забрана да пътуват в рамките на Европейския съюз.

Руската реакция

Рано или късно Лондон трябва да подкрепи с доказателства своите голословни обвинения по адрес на Москва относно атентата срещу Сергей Скрипал. Ако такива няма, Великобритания ще трябва да се извини. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Същевременно Песков отрече сегашната ситуация да представлява „обострени отношения със Запада“. „В случая говорим за трудно обяснима ситуация, с непонятна мотивация и безоснователни клевети по адрес на Русия от страна на британското правителство“, каза Песков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com