Заради големите загуби на ЧВК Вагнер при Бахмут идват редовни руски части (ВИДЕО)

16134
Заради големите загуби на ЧВК Вагнер при Бахмут идват редовни руски части (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

За да не се провали атаката срещу Бахмут, Русия вече включва редовни части на армията си в помощ на ЧВК Вагнер, защото изглежда частната армия на Пригожин търпи големи загуби в личен състав и това неиминуемо се отразява на темпото на ударите. Става въпрос за десантчици от руските ВВС.

Атаката срещу Бахмут е изражение на целта на руската армия да достигне до административната граница на Донецка област на запад. Освен това, руснаците искат да овладеят изцяло и Луганска област, като отправна точка за това изглежда ще е Лиман – повторното завладяване на града ще позволи важни офанзивни операции както в Донецка, така и в Луганска област. Атаката срещу Угледар (Въгледар, Вухледар) в югозападната част на Донецка област (директно по линия откъм Мариупол) подсказва, че може би руското военно ръководство иска да постигне целта си за овладяване на Донбас с настъпление от няколко направления, но според оценка в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) е много малко вероятно такава тактика, изискваща координирани операции с участието на няколко различни вида армейски части, да бъде реализирана успешно – заради понесените вече тежки руски загуби във войната дотук, които едва ли са наваксани ефективно от гледна точка възстановяване на качество на бойни възможности. По-вероятно е руското военно командване да планира няколко фази на настъпление в Луганска и Донецка област, с които в рамките на между 6 месеца и година да цели пълното овладяване на двете области. Засега руската тактика е формирана на база "камикадзе" - вълна след вълна пехотни атаки, без грижа за човешките жертви, затова и извършвани от затворниците в ЧВК Вагнер. Всичко това не означава, че руското военно командване няма отново да опита да се разгърне на няколко фронта. Но предвид краткото време до пролетта и дъждовното време, което ще разкаля терена, офанзивни операции с тежка военна техника и то от няколко направления сериозно ще бъдат затруднени, предупреждават от ISW.

Развитието на военните действия в Украйна

(КАРТА) За втори пореден ден в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Ивановско (6 километра западно от Бахмут) и Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) са посочени като места, където украинците са се справили с руския натиск през изминалото денонощие. Именно там обаче украински източник твърди, че руснаците са успели да овладеят важни позиции, които ще им позволят да отрежат пътя Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут (Т0504) тоест важна логистична връзка за отбраната на Бахмут: При Бахмут: Бавен руски напредък, при Кремена украинците удрят (ВИДЕО)

Има и твърдение от ЧВК Вагнер, че са превзели Благодатно, но това не е потвърдено - в обзора на руското военно министерство няма абсолютно нищо конкретно за овладяване на нови позиции никъде по целия фронт. За сметка на това потвърдено, с видеокадри от AFP, се виждат изоставени трупове на руски войници при неуспешна атака в посока към Северск, на север-северозапад, в близост до Лиман.

На юг, украинците за пореден ден посочват, че са спрели руснаците при Угледар, Водяне и Маринка – последните две позиции са важни за опазването от обкръжаване на Авдеевка. Авдеевка е най-силната украинска позиция в тила на град Донецк и отдавна е трън в очите на руснаците, които обаче така и не могат да направят нещо съществено по въпроса.

При Угледар боят е свиреп, като редица видеокадри показват какви сериозни загуби търпят руснаците, но и че самият град вече е подложен на тежък руски артилерийски огън:

В Луганска област има данни за постепенно изтласкване на руснаците от позиции при Куземивка – на 15-тина километра северозападно от Сватово, както и за напредък на север на украинската армия откъм Билохоривка. Потвърдено е нанесен удар с HIMARS по болница в Новояйдар, на изток от Кремена, където са приети за лечение ранени руски войници.

В Запорожка област руснаците вече не говорят за настъпление – по-точно Владимир Рогов, който е член на т.нар. военна администрация, назначена от руснаците за областта. Какво се случи при опита за руска активност там – нови видеокадри добре демонстрират:

ОЩЕ: Животът на руснаците в окопите в Украйна е ад (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа