Заради големите загуби на ЧВК Вагнер при Бахмут идват редовни руски части (ВИДЕО)

16092
Заради големите загуби на ЧВК Вагнер при Бахмут идват редовни руски части (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

За да не се провали атаката срещу Бахмут, Русия вече включва редовни части на армията си в помощ на ЧВК Вагнер, защото изглежда частната армия на Пригожин търпи големи загуби в личен състав и това неиминуемо се отразява на темпото на ударите. Става въпрос за десантчици от руските ВВС.

Атаката срещу Бахмут е изражение на целта на руската армия да достигне до административната граница на Донецка област на запад. Освен това, руснаците искат да овладеят изцяло и Луганска област, като отправна точка за това изглежда ще е Лиман – повторното завладяване на града ще позволи важни офанзивни операции както в Донецка, така и в Луганска област. Атаката срещу Угледар (Въгледар, Вухледар) в югозападната част на Донецка област (директно по линия откъм Мариупол) подсказва, че може би руското военно ръководство иска да постигне целта си за овладяване на Донбас с настъпление от няколко направления, но според оценка в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) е много малко вероятно такава тактика, изискваща координирани операции с участието на няколко различни вида армейски части, да бъде реализирана успешно – заради понесените вече тежки руски загуби във войната дотук, които едва ли са наваксани ефективно от гледна точка възстановяване на качество на бойни възможности. По-вероятно е руското военно командване да планира няколко фази на настъпление в Луганска и Донецка област, с които в рамките на между 6 месеца и година да цели пълното овладяване на двете области. Засега руската тактика е формирана на база "камикадзе" - вълна след вълна пехотни атаки, без грижа за човешките жертви, затова и извършвани от затворниците в ЧВК Вагнер. Всичко това не означава, че руското военно командване няма отново да опита да се разгърне на няколко фронта. Но предвид краткото време до пролетта и дъждовното време, което ще разкаля терена, офанзивни операции с тежка военна техника и то от няколко направления сериозно ще бъдат затруднени, предупреждават от ISW.

Развитието на военните действия в Украйна

(КАРТА) За втори пореден ден в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Ивановско (6 километра западно от Бахмут) и Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) са посочени като места, където украинците са се справили с руския натиск през изминалото денонощие. Именно там обаче украински източник твърди, че руснаците са успели да овладеят важни позиции, които ще им позволят да отрежат пътя Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут (Т0504) тоест важна логистична връзка за отбраната на Бахмут: При Бахмут: Бавен руски напредък, при Кремена украинците удрят (ВИДЕО)

Има и твърдение от ЧВК Вагнер, че са превзели Благодатно, но това не е потвърдено - в обзора на руското военно министерство няма абсолютно нищо конкретно за овладяване на нови позиции никъде по целия фронт. За сметка на това потвърдено, с видеокадри от AFP, се виждат изоставени трупове на руски войници при неуспешна атака в посока към Северск, на север-северозапад, в близост до Лиман.

На юг, украинците за пореден ден посочват, че са спрели руснаците при Угледар, Водяне и Маринка – последните две позиции са важни за опазването от обкръжаване на Авдеевка. Авдеевка е най-силната украинска позиция в тила на град Донецк и отдавна е трън в очите на руснаците, които обаче така и не могат да направят нещо съществено по въпроса.

При Угледар боят е свиреп, като редица видеокадри показват какви сериозни загуби търпят руснаците, но и че самият град вече е подложен на тежък руски артилерийски огън:

В Луганска област има данни за постепенно изтласкване на руснаците от позиции при Куземивка – на 15-тина километра северозападно от Сватово, както и за напредък на север на украинската армия откъм Билохоривка. Потвърдено е нанесен удар с HIMARS по болница в Новояйдар, на изток от Кремена, където са приети за лечение ранени руски войници.

В Запорожка област руснаците вече не говорят за настъпление – по-точно Владимир Рогов, който е член на т.нар. военна администрация, назначена от руснаците за областта. Какво се случи при опита за руска активност там – нови видеокадри добре демонстрират:

ОЩЕ: Животът на руснаците в окопите в Украйна е ад (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа