Заради коронавируса: 30-годишните не бързат да стават родители

2074
Заради коронавируса: 30-годишните не бързат да стават родители
Снимка: БГНЕС

Над две трети от хората под 34-годишна възраст планират да се откажат или да отложат раждане поради пандемията. Това показва изследване на петте най-големи европейски държави по време на първата вълна на коронавируса през март и април, съобщава 24 часа.

Младите двойки били много по-склонни да отменят плановете си за семейство в Италия и Испания, отколкото във Великобритания, Франция и Германия, сочи проучването, ръководено от миланския университет “Католика”. Тенденцията коронавирусът да възпира бъдещите родители от зачеване е особено видима в южните страни - от Италия до Гърция, където мрежите за социална защита са най-слаби и раждаемостта вече силно намалява, разказва Ройтерс.

Близо 40 000 българки имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки

Близо 40 000 са жените в България, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки. Те са на възраст между 25 и 45 години...

В Португалия например през 2000 г. е имало 120 000 раждания. Миналата година са били 86 600, което е спад от почти 30%. “Време е да станеш майка” бе известието, което стотици португалски жени получиха на мобилните си телефони миналия месец. Текстът, изпратен от частна болница в Лисабон за привличане на клиенти за акушеро-гинекологичното отделение, предизвика възмущение в социалните мрежи, но показа колко бързо се задълбочава проблемът с ниската раждаемост. По-малко раждания означава по-малко и по-възрастни работници. Това в крайна сметка ще забави икономическото производство и ще натовари публичните пенсионни схеми и социалните плащания То също така ще увеличи разликата между по-богатия Север на Европа и по-бедния Юг.

В Германия, най-голямата европейска икономика, коефициентът на плодовитост преди пандемията е бил около средното за ЕС - 1,5 раждания на жена. Франция, Швеция и Дания водят в съюза с показатели над 1,7. В другия край Италия и Испания са под 1,3. Руи Пиреш, социолог от Университета в Лисабон, казва, че ключовите фактори, които стоят зад спада на раждаемостта, са неравенството между половете и липсата на държавна подкрепа за отглеждането на деца И в двете области Южна Европа изостава от Северна, казва той и добавя, че “неравенствата са станали по-очевидни поради пандемията”. Мария Викарио, президент на италианския Национален орден на акушерките, заяви, че очаква кризата да има “ясно отражение” върху ражданията през следващата година. “Жените в Италия раждат, когато се чувстват защитени от трудова, икономическа и здравна гледна точка. Всичко това е нарушено от пандемията”, казва тя. Регионът Лацио около Рим тази година отчита три пъти повече мъртвородени, тъй като бременните жени се страхуват да отидат в болница за прегледи, добавя Викарио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com