Заради коронавируса разделят майки от новородени

5779
Заради коронавируса разделят майки от новородени
Снимка: iStock/Guliver

Да имаш бебе е достатъчен стрес дори и в нормално време. В момента обаче пандемията от коронавирус добавя съвсем нов щрих към него.

Все по-голям брой болници във Франция и други страни не позволяват на бащите да присъстват на раждането на детето си, а майките, заподозрени, че са заразени с COVID-19, биват отделяни от новородените си през първите седмици от живота им.

Драстичните мерки имат за цел да ограничат предаването на респираторната болест на фона на все по-нарастващият брой болни пациенти, поставящ болниците под натиск.

Коронавирусът вече и при новородени

Два случая на заразяване с новия коронавирус бяха открити при новородени в града на огнището на заразата Ухан. това се казва в съобщени...

Ето как климатът влияе на коронавируса

Здравните служители казват, че е рано да се знае със сигурност дали новородените, заразени със COVID-19, са изложени на повишен риск от усложнения, а някои препоръчват допълнително внимание, докато не бъдат налични повече данни. Миналата седмица в Чикаго почина кърмаче, заразено с болестта. Повече подробности не бяха дадени и започна разследване.

Служителка в родилно отделение в Париж разказа за Евронюз как службата й се справя със случаи на COVID-19. Тя говори при условие за анонимност за безпрецедентните и сърцераздирателни мерки, които служителите трябва да предприемат.

"От момента, в който имаме подозрение за майка, започват тестове и като предпазна мярка я отделяме от детето. Така продължава поне три дни, за да сме сигурни, че сме направили всички тестове, и може да продължи до 14 дни ако майката е положителна с COVID-19."

За новородилите майки това чакане може да бъде мъчително.

Любов по време на пандемия (ВИДЕО)

Във времена на социална изолация заради пандемията от коронавирус, хората се опитват да намерят начини да поддържат връзките си и дори ...

„Опитваме се да поддържаме връзката майка-бебе, като изпращаме снимки и обясняваме какво се случва. Трудно е, защото да отделим детето от майка му след неговото раждане не е това, което желаем“, каза служителката.

След като бебето се роди, всички посещения са забранени - дори бащата трябва да се прибере вкъщи и не може да се върне, за да посети партньорката и детето си.

Френските болници не са единствените, които предприемат подобни предпазни мерки. Китайските медицински указания препоръчват новородените да бъдат изолирани от майките си, заразени с COVID-19, в продължение на поне две седмици или докато майката вече не се счита за инфекциозна.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също заявиха, че новите майки, които са с положителни тестове за коронавирус, трябва да бъдат временно отделени от новородените.

В ръководството на CDC обаче се добавя: „Рисковете и ползите от временното отделяне на майката от нейното бебе трябва да бъдат обсъдени с майката от здравния екип.“

И Австрия се отказа от задължителните маски

Оказа се, че и в Австрия, която беше посочена за пример във въвеждането на задължително носене на маски на обществени места от проф. д-...

Световната здравна организация препоръчва да се държат майки и бебета заедно и насърчава заразените майки да продължат да кърмят децата си, като вземат предпазни мерки, като например да носят маска и да мият ръцете си преди и след докосване на бебето.

Досега ограничените данни показват, че новият коронавирус рядко причинява тежки случаи на болестта COVID-19 при деца.

Изследване, публикувано в списанието „Педиатрикс“, проследява над 2 100 заразени деца в Китай и отбелязва само една смърт, на 14-годишно дете. Над 90% от всички пациенти са били без симптоми, с леки или умерени такива. Въпреки това, бебетата под 1-годишна възраст са най-уязвими към тежки и критични форми на заболяването.

Подобно на йога-курсовете, във времето на изолация курсовете за бременни също се провеждат онлайн.

Можете да следите случаите на коронавирус в България и по света в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com