Заради "Омикрон": Израел затваря границите си напълно

3272
Заради "Омикрон": Израел затваря границите си напълно
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел съобщи, че ще забрани на всички чужденци да влизат на негова територия заради разпространението на новия вариант на коронавируса, открит в южната част на Африка, предаде Ройтерс.

Премиерът Нафтали Бенет каза в комюнике, че забраната, която трябва да бъде одобрена от кабинета, ще трае 14 дни. Така Израел ще стане първата страна, която затваря напълно границите си заради варианта Омикрон. Досега там е установен един случай и има подозрения за още 7.

Първи случай на новия опасен вариант на коронавируса в Израел

Първият случай на инфекция с новия щам на коронавируса B.1.1.529 е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави. Пресслужбата ...

В допълнение към затварянето на границите властите ще въведат в употреба технология за следене на телефони, която по принцип се използва за целите на борбата срещу тероризма, за следене на заразени с новия вариант на вируса хора. В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка.

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.

Всички влизащи, включително ваксинираните израелци, ще се тестват на летището и ще бъдат изолирани най-малко за 3 дни, като в последния ден ще правят още един PCR тест. Карантината за неваксинирани е 7 дни и също завършва с отрицателен PCR тест. Чужденци, които все пак са допуснати по някаква причина, влизат в изолация в специални правителствени корона хотели.

Новите мерки 

Близо 50 африкански държави бяха обявени за "червена зона", което означава директно изпращане в корона хотели на пристигащите от тях израелци и дори да имат отрицателен PCR тест, остават в изолация вкъщи за срок от 7 дни. Забранено е влизане на чужденци от тези страни, а пътуващите към тях израелци предварително трябва да уведомят здравното министерство под заплаха от глоба. За завърналите се от "забранена" африканска страна и дали положителен тест за коронавируса се възстановява правото на контраразузнаването Шин Бет да наблюдава придвижването им из страната.

Израел започва да ваксинира малки деца

Израел започна днес имунизация с ваксината срещу КОВИД-19 на Pfizer/BioNTech на деца между 5 и 11 години с надеждата да овладее започна...

Наполовина - до 50 души - се намалява броят на участниците в събирания, за които не се изисква "зелен сертификат". Всички новогодишни тържества и събития за Ханука продължават само с такъв пропуск.

Министърът на туризма Йоел Развозов потвърди, че въпреки необичайната ситуация ще има финали на конкурса "Мис Вселена" на 12 декември. Участниците ще получат специално разрешение да пътуват до курорта Ейлат на Червено море, но ще им се правят PCR тестове на 48 часа и ще има някои други предпазни мерки. "Знаем как да управляваме това събитие, което ще се излъчва в 174 страни по света", допълни министърът.

Премиерът Нафтали Бенет призова, който не си е поставил бустерна доза, да го направи, както и да ваксинира децата си, ако иска всички да са защитени и да празнуват.

Още в петък той нареди на т.нар. Командване на вътрешния фронт (на практика вътрешна сигурност и гражданска защита на страната) да открие заради появата на варианта B.1.1.529 всеки, влязъл от Африка през предходните 7 дни. Установени бяха стотици хора, а в следващите 24 часа се очаква контакт с още около 800 израелци. Удвоен е съставът на екипите, посрещащи пристигащи на летищата и откарващи ги в специалните хотели.

Премиерът препоръча на сънародниците си да се въздържат от пътувания в чужбина до изясняване на ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа