Заради пандемията: Близо милион случаи на рак в Европа останали недиагностицирани

3977
Заради пандемията: Близо милион случаи на рак в Европа останали недиагностицирани
Снимка: iStock/Guliver

Близо един милион случаи на рак в цяла Европа са пропуснати да бъдат идентифицирани поради COVID-19. Това показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.

Според данни, публикувани от Европейската организация за борба с рака, диагнозите не са поставени поради пандемията и наложените ограничения, съобщава Евронюз. Председателят на ECO д-р Мати Аапро подчертава, че констатациите поставят вниманието върху въздействието на COVID-19 върху рака.

Тези плодове ще ви предпазят от РАК

Малините са едни от най-вкусните горски плодове, които са изключително богати на витамини и минерали. Почти всеки обича да ги похапва, ...

"Отчаяно се нуждаем от спешни мерки на най-високото ниво на европейската политика за справяне с изоставането в борбата с рака, за възстановяване на доверието в раковите служби и за справяне с недостига на работна сила/доставки", каза Аапро. 

Според проучването до 1 на всеки 2-ма души с потенциални ракови симптоми, не са били спешно насочени за диагностика, а 1 на всеки 5 пациенти с рак в Европа все още не получава хирургично или химиотерапевтично лечение, от което се нуждае. Професор Марк Лоулор, изследовател на рака от Университета в Белфаст, казва пред Евронюз, че изследването е установило, че са пропуснати и милиони тестове за скрининг на рак.

"Има също така значителна загуба на липсващи скринингови тестове. В Европа по време на пандемията не са извършени около 100 милиона", обясни Лоулор. "И това, до което може да се стигне, е отлагане на диагнозата. А ако ракът се диагностицира на по-късен етап, това означава, че е много по-трудно да се лекува и има много повече риск хората да умрат от болестта. И също така установихме, че един на всеки пет пациенти с рак в Европа все още не получава хирургичното или химиотерапевтично лечение, от което се нуждае“. Клиничните изпитвания и изследванията на рака също са спрели поради COVID. Някои се опасяват, че 18 месеца напредък могат да бъдат загубени.

"Време е отново да поставим истински фокус върху пациентите с рак и изследванията на рака", категоричен е евродепутатът Триле-Реноар. „Пациентите с рак са двойно наказани по време на тази пандемия“, казва тя. "Първо, поради своята болест и трудното лечение, а също и защото по време на заключването са били ефективно лишени от определен брой посещения в болницата, които им позволяват диагностициране или лечение", допълвя еврокомисарят.

Сексът - рисков фактор за развитието на рак

Радиотерапевтът, онколог и ръководител на клиниката „Медицинския град“ Станислав Ракитин, в интервю за вестник "Тюменска об...

"ЕС ще се опита в бъдеще да защити по-добре пациентите с рак и с хронични заболявания, ако криза като тази възникне отново. Трябва да продължим да оценяваме въздействието на COVID върху тези видове заболявания, а също така трябва да продължим това, което правим, и да дадем приоритет на ваксините за пациенти с рак, които са особено уязвими", казва още Триле-Реноар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com