Защо младежите по цял свят губят интерес към секса?

40363
Защо младежите по цял свят губят интерес към секса?
Снимка: iStock/Guliver

Близо 20% от „милениалите“ (родени от края на 80-те до началото на 2000-те години) в развитите страни никога не са правили секс. А тези, които все пак са завързали романтични отношения, правят секс не по-често от четири пъти в месеца, докато при поколението на техните родители този показател се е равнявал на шест. В Русия няма такава статистика, но социолозите признават: съвременната младеж е променила нагласите и ценностите. Самите милениали доста откровено разказват защо се отказват от секса, пише РИА Новости.

„Никога не съм имал сериозна връзка и със сигурност няма да имам до 30-тата си годишнина. Не защото съм срамежлив, а защото считам, че това е загуба на време. Трябва да инвестирам в тези отношения всичките си ресурси, а не съм готов да го направя само за да се отърва от въображаемото чувство на самота. Разбирам: ако работиш много, трябва понякога да се отпускаш. Но можеш да правиш това чрез някое хоби или кино – нещо, което да разсейва и да освобождава главата ви от мислите“, смята 20-годишният студент Максим К.

Според четвъртокурсника в Санктпетербургския държавен университет Александър Е., за неговите връстници спокойният живот „в съответствие с приблизителен план за кариера е по-важен от плашещите отношения с друг човек“.

„Връзките са по-скоро допълнителен аспект на живота. Имаме домашни любимци вместо деца (особено момичета, знам няколко). По принцип търсим сигурен заместител на телесния контакт с хора с домашен любимец, който може да бъде погален, гушкан. Можете да живеете с тях след като се разделите с родителите си“, обяснява Александър.

Подобни разсъждения могат да се намерят в социалните мрежи и онлайн форумите на почти всеки език на света. Липсата на интерес към връзките и секса от страна на милениалите е често срещана тенденция за повечето развити страни.

Секс или смърт - самотните мъже са новата терористична заплаха

Мачете, три пистолета и няколко ножа е имал Елиът Роджър на 23 май 2014 година. С тях той убива 6 души и ранява 14, а после се застрелв...

През 2015 г. в Япония учените откриха, че 43 процента от несемейните млади хора, които са интервюирали на възраст от 18 до 34 години, са девственици. В същото време 30 процента от анкетираните заявиха, че въобще не възнамеряват да влизат във връзка.

Според британски социолози един на всеки осем, роден между 1989 и 1990 г., е останал девствен до 26 години. След анализ на данните от националното проучване, техните американски колеги установяват, че 15 процента от хората на възраст от 20 до 24 години не правят секс, докато не навършат пълнолетие или преди брака. За сравнение: само шест процента от поколението от 60-те години се придържат към подобно безбрачие.

В Русия няма криза

„Сред моите връстници няма криза по отношение на секса. Не е обичайно да се дискутира публично, но това не се счита за тема табу. Много хора разбират секса в обичайния смисъл - като неразделна част от любовта между мъж и жена. Въпреки че да, повечето от милениалите, които познавам лично (кръгът от мои познати-връстници - около сто души), най-вероятно не са имали сексуални контакти“, каза 21-годишният Александър Е.

Изневеряват ли по-често жените, които практикуват йога?

Резултати в изследване сред 2 000 спортуващи жени показват, че жените, които практикуват йога като хоби, изневеряват най-много. Това е ...

Според 24-годишния инженер Антон К. поколението му е силно заинтересовано от секса, но през следващите години в Русия вниманието към тази тема ще спадне, както се случва сега в западните страни. Междувременно в обкръжението му има малко девственици, но за тези, които вече имат сексуален опит, интимността с момичетата се случва доста рядко, признава той.

„Няма руски изследвания за асексуалността на милениалите, но съм виждала много предположения, че те отделят по-малко внимание на сексуалните отношения. Преди осем години проведохме проучване сред студенти, включително и по тази тема. Сексуалният опит при повечето от тях все още е се характеризираше с фокус върху чувствата. Те считаха брака и връзките като нещо, основано на любов, симпатия. Сексуалните контакти за тях (особено за момичета) бяха възможни в рамките на отношенията, но бракът се забавя във времето. Тоест, те вярваха, че на 19 -20 години е твърде рано е да мислите за деца и брак. Струва си да се опитате да изградите връзка. Ако не успеете, тогава ще има и други“, казва Любов Борусяк, социолог, водещ изследовател в лабораторията за социално-културни образователни практики в Московския държавен педагогически университет.

Общуването на милениалите до голяма степен се е преместило във виртуалния свят, като често те търсят партньор именно там, отбелязва изследователят. Не само запознанствата, но често флиртовете и ухажванията започват в интернет, а след това излизат офлайн.

„Стана нормално цифровото поколение да се запознава чрез интернет. На мнозина им се струва, че запознаването с помощта на Tinder и други платформи е по-лесно и по-безопасно, отколкото лично. За младите хора комуникацията директно в реалността наистина е трудна. Те се страхуват да направят грешка, да бъдат отхвърлени. Дали това е добро или лошо, трудно е да се каже. Все още не виждаме резултатите как браковете, сключени след запознанства онлайн или офлайн, се различават по своята продължителност“, пояснява Борусяк.

Няма да повлияе на раждаемостта

Смартфоните изместват секса

Германците отвикнаха да се наслаждават на свободното си време и най-голямата причина за това са смартфоните. Това показва изследване на...

Учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ) предполагат, че една от възможните причини за охлажданeто на милениалите към секса е удължаването на периода на детството. Съвременните млади хора растат по-бавно от родителите си. Средно настоящият завършил училище по своите навици и типични занятия е подобен на 15-годишните от 70-те и 80-те години, смятат авторите на изследването.

„Периодът на детството се удължава във всички страни. Първо, той е внимателно удължен от родителите, които наистина не искат децата да се отделят от тях. Второ, това се дължи на увеличаване на продължителността на образованието. Докато човек учи, той не е дете, но не е и възрастен, има признаци на инфантилизъм. Това е глобална тенденция и ние също участваме в нея“, подчертава Любов Борусяк.

Впрочем, продължителното детство, късния брак и увеличението на възрастта, когато хората стават родители, няма да се отрази на раждаемостта, отбелязва изследователката.

„Когато преобладават малодетните семейства (в Русия, както и в други европейски страни, това е точно така отдавна), дори при късен брак съпрузите ще успеят да направят две деца. Други са факторите, които се отразяват на раждаемостта. А така просто децата ще се раждат в по-зряла възраст. Мнозинството така или иначе искат да имат семейство и деца, но не веднага, а към 30-те си години“, обобщава социологът.

Превод и редакция: Иван Христов, агенция "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа