Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия

7699
Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия
Снимка: iStock

Финландия и Швеция подадоха официално молби за членство в НАТО, а експертите са убедени, че присъединяването им ще е от полза както за самите тях, така и за НАТО. Клаудия Майор от германската фондация „Наука и политика“ заяви, че двете страни не са просто някакви молители, а „вносители на сигурност“ в Алианса.

Как двете страни ще променят Алианса? 

В Германия задължителната военна служба беше отменена още преди години, а във Финландия тя си остава в сила. Жените там могат доброволно да служат в армията. В Швеция през 2018 година беше върната военната служба за мъже и жени – заради променената ситуация със сигурността, предизвикана от поведението на Русия.

Двете страни разполагат със значителен военен потенциал. Числеността на шведските въоръжени сили – сухопътни, въздушни и военноморски – наброява 15 000 души, към които се прибавят и силите на Гражданската защита (Hemvärnet) с численост от 20 700 души, както и 5 000 срочно служещи.

Финландия има действаща армия от 23 500 души, а в случай на война нейната численост бързо може да нарасне до 280 000 души. Отделно от това могат да бъдат мобилизирани 900 0000 запасняци. Освен това в страната действа и допълнителна военна структура, която отговаря за логистиката и организацията на отбранителните дейности. Друга финландска особеност е концепцията за „тоталната отбрана“: всички структури на правителството и икономиката разполагат с план за действия в кризисни ситуации и са длъжни самостоятелно да изпълняват конкретните си задачи по този план. Тъкмо тази система показа добри резултати по време на пандемията от Ковид-19.

Оперативна съвместимост

За НАТО Швеция и Финландия са желани партньори, казва Клаудия Майор от берлинската фондация „Наука и политика“. И двете страни са част от Северната войскова група – една от общо 18 подобни военни единици, създадени да действат в кризисни региони. А в Северния отбранителен съюз (Nordefco) те си сътрудничат с държавите от НАТО Дания, Исландия и Норвегия.

Шведски и финландски части са участвали в толкова много съвместни маневри с НАТО, че техните армии на практика са изцяло оперативно съвместими със силите на Алианса, казва Йенс Столтенберг. Освен това Финландия вече изпълнява условието да заделя за отбрана по 2 процента от брутния си вътрешен продукт, а Швеция ще го постигне до 2028 година.

Останалите критерии за членство двете страни изпълняват без проблем: те са демокрации, поддържат добри отношения със съседите си и не са замесени в териториални спорове и конфликти. А въоръженията им отговарят на стандартите на НАТО.

Така например Швеция разполага с модерни изтребители Gripen, които могат да се използват едновременно за преследване, нападения или разузнаване. Финландия пък неотдавна закупи свръхмодерните американски невидими изтребители F-35 и разполага със стотици гаубици и ракетни установки, което я нарежда сред страните с най-мощна артилерия в Европа. Швеция наскоро похарчи 47 милиона евро за модерни минохвъргачки и планира да закупи още бронирана техника и нови подводници.

Промяна в съотношението на силите

С влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще се промени и съотношението на силите в Европа. „Може да се каже, че Балтийско море ще стане един вид вътрешно море за НАТО“, казва Майор.

Още отсега обаче двете държави играят важна роля за НАТО: „Ако НАТО трябва да защитава Балтика, на практика той се нуждае от въздушното пространство на Швеция и Финландия. Затова членството на двете страни ще опрости много нещата за Алианса“, добавя експертката.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа