Затварят десетки джамии във Франция?

5713
Затварят десетки джамии във Франция?
Снимка: iStock

Френското правителство заплаши да затвори десетки джамии, които бяха означени като потенциални заплахи за сигурността на страната. Мерките са част от агресивна кампания за ликвидиране на ислямския екстремизъм в страната, предава RT.

Вътрешният министър Жералд Дарманин заяви в четвъртък, че властите имат претенции към 76 джамии, заподозрени в насърчаване на „сепаратизма“, предаде агенция Фокус.

В интервю за радио RTL той твърди, че в „някои концентрирани райони“ на страната джамиите са „явно антирепубликански“. Той каза, че разузнавателните служби на Франция са „проследили“ имами, които проповядват идеи „в разрез с нашите ценности“. Дарманин обаче подчерта, че институциите, които са идентифицирани като потенциални рискове, са само част от над 2600 мюсюлмански места за поклонение във Франция. 

Франция експулсира 66 чужденци, заподозрени в радикализация

Френските власти са изгонили 66 чужденци от страната през последния месец и половина поради подозрение, че споделят радикални идеи. То...

„През следващите дни ще се извършват проверки на тези места за поклонение. Ако тези съмнения се потвърдят, ще поискам тяхното затваряне“, написа той в туит, коментирайки интервюто.

Той също така съобщи, че 66 нелегални мигранти, заподозрени в „радикализация“, са депортирани.

Репресиите са част от „масивен и безпрецедентен“ набор от правителствени мерки, предназначени да ограничат религиозния „екстремизъм“ в страната, каза Дарманин.

Правителствената инициатива следва поредица от неотдавнашни ислямистки атаки във Франция, започвайки с обезглавяването на учителката Самюел Пати през октомври. Пати беше убит от радикализиран чеченски бежанец, след като показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед като част от урок за свободата на словото. Почти две седмици по-късно трима души бяха убити при нападение с нож в Ница. Заподозреният е тунизийски мигрант, който според съобщенията е бил радикализиран.

Франция ще подкрепи споразумение за Брекзит, само ако интересите й са защитени

Франция ще приеме сделка с Великобритания само ако нейните интереси, особено в областта на рибарството, са гарантирани, заяви френският...

Джамията, обвинена в подбуждане към омраза, довела до убийството на Пати, беше затворена в края на октомври.

В отговор на убийството на Пати и последвалите инциденти, приписвани на религиозния екстремизъм, френското правителство планира да въведе широкообхватен закон, насочен към спиране на сепаратизма. Съгласно законодателството, представено от президента Еманюел Макрон, всяко дете във Франция ще получи идентификационен номер, който ще се използва, за да се гарантира, че посещава училище. Родителите, които държат децата си у дома, могат да бъдат изправени пред глоби и дори затвор. Мерките обаче ще важат за всички деца, не само за тези от мюсюлманските домакинства.

Предложеният закон ще бъде разгледан от кабинета на страната следващата седмица.

Макрон вече е предприел стъпки за овладяване на екстремизма. По негово настояване Френският съвет на мюсюлманската вяра (CFCM) се е съгласил да създаде организация, която ще издаде акредитация на имами. Акредитацията може да бъде отнета, ако религиозните лидери подкрепят екстремистки възгледи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com