Зеленски: Лиман е напълно прочистен от руски сили (ВИДЕО)

6767
Зеленски: Лиман е напълно прочистен от руски сили (ВИДЕО)
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Ключовият град Лиман в Източна Украйна е напълно прочистен от руски сили. Това обяви президентът Володимир Зеленски във Facebook. „Гордея се с нашата войска, с нашите военни. Слава на Украйна“, заяви Зеленски в краткото видео.

Припомняме, че още вчера стана ясно, че украинската армия си е върнала контрола над Лиман. Москва обаче не призна поражението, като обяви, че руските части доброволно са се изтеглили от града.

САЩ дават на Украйна още 18 HIMARS

След като преди почти денонощие стана ясно, че САЩ ще осигурят нова партида тежки оръжия в помощ на Украйна на стойност 1,1 млрд. долар...

Лиман се намира в северната част на Донецка област и беше използван като логистичен център от Русия, но сега може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск. За важността на града потвърждава и британското разузнаване. Според Лондон, отвоюването на Лиман има огромно стратегическо, политическо и тактическо значение, предава Укринформ, като се позовава на оперативен доклад на британското военно разузнаване с днешна дата, публикуван в Туитър.

Кадиров: За позора при Лиман бих разжалвал командващия Централния военен окръг

Според документа, Лиман е бил отбраняван най-вероятно от недокомплектовани подразделения на Западния и Централния военен окръг на Русия, както и от контингенти доброволно мобилизирани резервисти. Тези сили вероятно са понесли тежки загуби при изтеглянето им по единствения път, водещ извън града, който все още бе останал в ръцете на руските войски, се казва в анализа, цитиран от БТА.

Лиман има стратегическо значение, тъй като дава възможност да се контролират ключови пътища през река Северский Донец, зад която силите на Русия се опитваха да изградят собствени отбранителни укрепления, подчертава разузнаването на Лондон. Освен това изтеглянето на руската армия от Лиман има съществен политически ефект с оглед на факта, че градът се намира в Донецка област - в региона, който Русия току-що бе замислила да "освободи" и където предприе опит за незаконна анексия, обяснява Укринформ.

Нова помощ с тежки оръжия за Украйна от САЩ и Германия (ВИДЕО)

САЩ подготвят нов финансов пакет за доставка на оръжия на Украйна в размер от 1.1 милиарда долар, съобщи Ройтерс. Новината идва в момен...

Руският президент Владимир Путин подписа вчера договори за присъединяване към Русия на украински територии - стъпка, която е в противоречие с международното право. На церемония в Кремъл Путин също така заяви, че Москва ще защитава четирите анексирани територии с всички налични средства. Изтеглянето на руските войски от Лиман надигна нова вълна от публични критики срещу висши руски военни от страна на политическото ръководство в Москва. По-нататъшни загуби на територии в незаконно окупираните региони на Украйна почти гарантирано ще направят тези критики по-интензивни и ще засилят натиска върху високопоставени командири от руската армия, прогнозира британското военно разузнаване.

Паралелно с това, Украйна очаква сериозни подкрепления във военна техника от САЩ. Вашингтон вече обяви изпращането на 18 нови пускови установки HIMARS, но новината не само в това, а в боеприпасите, с които ще стрелят комплексите и, които вече се намират на бойното поле в Украйна. До момента украинската армия разполагаше с ракети GMLRS M31A1 / M31A2 с 90-килограмова бойна глава тип Unitary, които позволяват удари по цели на разстояние до 85 километра. Те се използват главно за унищожение на цели като складове и инфраструктура, както и военна техника.

Сега обаче, украинците ще имат алтернативни снаряди - M30A1, предава Ukraine Weapons Tracker. Тази бойна глава е пълна със 182 000 предварително формовани сфероидни парченца от стомана/волфрам и по това, че проектирана да се използва срещу "меки цели". Модификацията позволява локално унищожаване на живи цели, подобно на забранените касетъчни боеприпаси, но за разлика от тях са лишени от техните недостатъци - не остават невзривени след изстрелване боеприпаси, които могат да представляват заплаха както за цивилни, така и за войници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа