X
 
 

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия, но отслабва Европа

1069 3
photo of Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия, но отслабва Европа
Снимка: Getty Images/Guliver
Украинският президент Володимир Зеленски коментира решението на Датската енергийна агенция да разреши строителството на газопровода "Северен поток 2" в териториалните води на Дания, съобщават украинските медии.

"Моята гледна точка (не само моя, но и тази на нашето правителство) - разбрахме, че това може да се случи. Ако зависеше само от мен, то тогава Дания нямаше да одобри проекта", коментира украинският държавен глава.

Дания разреши строителството на "Северен поток-2"

Дания даде разрешение за изграждането на "Северен поток-2", предаде ТАСС. "Датската енергийна агенция издаде разрешение на компанията ...

По думите му той лично и украинският кабинет "бяхме готови за такова решение". Зеленски каза също, че въпросът за строителството на "Северен поток 2" не се отнася само до "енергийната сигурност".

"Това е геополитически въпрос. Ще ви кажа открито, че това укрепва Русия и отслабва Европа", подчерта Зеленски.

Вчера Датската енергийна агенция издаде разрешение за строителството на "Северен поток 2" по трасето югоизточно от остров Борнхолм.

Руският президент Владимир Путин приветства решението на Дания.

Дания приема "Северен поток – 2"

Дания оттегли политическите си възражения за изграждането на газопровода "Северен поток – 2" в изключителната ѝ икономическа зона...

Строителството на "Северен поток 2" през акваторията на Германия и Финландия е завършено. Дания беше последната страна от ЕС, която трябваше да реши.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно.

Очаква се той да бъде завършен още през тази година. Газопроводът ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално