Зеленски с прогноза за украинските жертви в битката за Донбас. Какъв е българският прочит?

10363
Зеленски с прогноза за украинските жертви в битката за Донбас. Какъв е българският прочит?
Снимка: Getty images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че между 50 и 100 украински войници може да загиват всеки ден в боевете в "най-трудното направление" или в източната част на страната.

Въпреки че Украйна не разкрива своите жертви, в средата на април Зеленски заяви, че до този момент са загинали между 2500 и 3000 украински войници.

Що се отнася до Донбас, сега основната задача на руската армия е да завземе градовете Славянск и Северодонецк, но украинските сили дотук удържат натиска. Kyiv Independent съобщава за 184 унищожени руски бронирани машини за седмица в Донбас. Отделно, потвърден е атентат срещу провъзгласилия се под руско давление за кмет на Енергодар Андрий Шевчук.При опит да влезе в апартамента си, е имало взрив - Шевчук и бодигардовете му са ранени и са приети за лечение в болница. Медията съобщава и за случаи на използване от руските сили на деца - 77, като човешки щит в Черниговска област. А украинските депутати подписаха с абсолютно мнозинство два президентски указа за удължаване на военното положение и общата мобилизация за три месеца до 23 август.

Г-7 пък обеща помощ в размер на 19,8 млрд. долара (18,75 млрд. евро) за укрепване на финансите на Украйна и над 18 млрд. долара (17 млрд. евро) за украинските военни, припомня БГНЕС.

Опозиционната беларуска телевизия NEXTA напомни, че руският президент Владимир Путин е дал орден посмъртно на сепаратиста Арсен Павлов, известен с прякора Моторола, който беше известен като човек, стрелящ с гранатомет за забавление. Моторола беше взривен преди години.

Българският прочит на развитието на войната в Украйна

Очевидно към момента се върви към насищане с жива сила и техника. При всички случаи се върви към завладяване на нови територии. Имаме една пълзяща агресия. Това заяви пред bTV бившият министър на отбраната Ангел Найденов. Според него, се върви към подготовка за десант на Одеса.

Колегата му Тодор Тагарев се съгласи, че Русия може да тръгне към Одеса, но само ако подсигури сухопътен коридор между Крим и Донбас. В тази битка, според Института за изучаване на войната руската армия опитва да укрепи западния бряг на река Сиверски Донец, за да не позволи украински контраатаки, които да прекъснат логистиката по направлението от Изюм към Донбас. Сега се счита, че Русия се мъчи да затвори т.нар. котел (чувал) от Изюм към Крим, след като не можа да удържи в Харковска област. По украинска информация, руската армия иска да "свърже" Изюм със Славянск. Рубежное (в Луганска, не в Харковска област) вече е в руски ръце - от 19 май насам. Руснаците обаче така и не успяват да настъпят към Северодонецк.

Смятам, че поне до края на годината бойните действия ще продължат, каза още Найденов. Според него, и двете страни първо се стремят към успехи на бойното поле, за да водят истински преговори. Найденов заяви и, че превземането на "Азовстал" беше политическа кауза за Русия, но отделно там досега бяха ангажирани много руски сили, които сега могат да отидат на други места. А с овладяването на Мариупол Москва вече изцяло контролира Азовско море, напомни Найденов.

Що се отнася до Черно море, Тагарев не вярва натовски кораби да влязат в противоборство с руските и че единственият шанс да се превозва украинско жито през Черно море е със съгласието на Русия, т.е. преговори. В съзвучие с тези думи има информация, че снощи новият флагман на Руския черноморски флот "Адмирал Макаров" е напуснал Севастопол и е излязъл в открито море, което засилва опасенията от ракетни удари по цели в Украйна. А "Интерфакс" съобщава, че Русия е предложила всички членове на Евразийския съюз да ограничат и въведат квоти за износ на зърно. Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан обаче не са коментирали официално темата при опит на руския вестник "Комерсант" да получи повече информация.

"Страната, която не искаше НАТО до своите граници, получи НАТО в добавка", констатира Ангел Найденов относно влизането в Алианса на Швеция и Финландия. То засега е блокирано от Турция.

Велизар Шаламанов: Рано или късно Украйна ще изтласка напълно руските сили (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа