"Знаем колко ви е страх": партизанската война в Украйна

19304
"Знаем колко ви е страх": партизанската война в Украйна
Снимка: Getty images

"Партизаните от Херсон ви следят, те наблюдават вашите движения, вашите бази, вашите оръжейни лагери“, казва във видеото мъж с маскирано лице и глас, променен по електронен път. „Знаем колко се страхувате. Ще продължим да ви колим като свине."

В затъмнената стая зад него виси знамето на украинското съпротивително движение. На него се вижда логото на онези, които в Украйна са наричани партизани: два един в друг преплетени прави ъгъла на черен фон.

Активност в региона на Южна Украйна

„Партизанското движение е доста активно“, каза в началото на август по украинската телевизия Наталия Хуменюк, говорителка на украинската армия в южната част на страната. „Мисля, че в близко бъдеще ще видим резултати, които показват как си сътрудничим.“

В последните седмици и месеци се трупат немалко доказателства за това – особено в Южна Украйна: в края на юли по украински данни в Мелитопол в централата на кремълската партия „Единна Русия“ се стигна до експлозия, в Херсон бе взривен автомобилът на двама полицаи, работили за руските окупационни власти. В началото на август – по информация на руски медии – заместник-шефът на местната администрация на Нова Каховка в Херсонска област е бил застрелян близо до дома си.

Това са само последните случаи от цяла поредица атаки и саботажи, които бойците от съпротивата осъществяват в окупираните райони почти от самото начало на войната. Партизаните вероятно имат участие и в експлозиите в руска военно-въздушна база на полуостров Крим, както твърди анонимен източник пред „Ню Йорк Таймс“.

Основни задачи

Като партизани биват определяни въоръжените бойци от съпротивата, които нелегално се борят срещу окупаторите. Но в днешна Украйна понятието има и по-широко значение. Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров казва, че партизаните имат три основни задачи: да унищожават оръжията на руската армия, да блокират маршрутите за доставки, да предават информации на украинските военни и с акциите си да деморализират окупационните сили. „Вече виждаме резултати“, допълни той.

Украинската съпротива оперира нелегално, но пък има официален интернет сайт на английски и на украински – създаден от украинските специални части в знак на подкрепа за тези, „които искат да се борят за освобождаването на нашата страна и за освобождаването ѝ от руските окупатори“. Със закон на украинските специални части е възложено да координират съпротивата и да информират своевременно за акциите на т.нар. партизани.

При това не става дума само за актове на насилие. В Херсон от седмици неизвестни лица рисуват по обществените сгради украински знамена или жълти ленти в знак на съпротива. През отминалите седмици те маркираха местата, в които окупационните власти искат да организират референдум за отцепването на региона от Украйна, с буквата „i“. В града постоянно се разпространяват позиви, на които пише: “Не взимай руски паспорт, попречи на референдума“, „Херсон е в Украйна“ или „Време за мъст“.

Цивилните помагат интензивно

По-често обаче се виждат малките лентички в цветовете на Украйна, които се разпространяват из града или биват връзвани по дървета или парапети. Над 6000 души са се абонирали за канала „Жълта лента“ в Телеграм, където редовно се разпространяват снимки от акциите.

Максим от Херсон започнал съпротивителните си акции със свалянето на руски знамена и организиране на протести. Но прави и друго – наблюдава придвижването на руските войски и предава информацията на украинската армия – стига до данните благодарение на набавени от интернет данни и снимки за координатите на руската военна техника.

По сходен начин действа и Сергей от Бердянск, който по принцип се занимава с изкуство – създал си е мрежа от съмишленици, от която събира сведения за движението на руските войски. Самият той обикаля с колело из града и понеже не му обръщали внимание, имал възможност да види какво правят руските военни в окупирания град.

В резултат от всичко това руснаците вече се боят да излизат по улиците на Херсон, казват активистите от съпротивата. Все по-често се случва руски войници да бъдат убивани от украински партизани. „Колкото повече руснаци изчезваха, толкова повече оръжие получаваха нашите партизани“, обяснява Максим.

Организирана съпротива?

Партизанското движение явно не възниква спонтанно. Още след началото на войната през 2014 година украинските специални части са започнаха да обучават бойци на съпротивата, казва пред британския „Гардиън“ Серхий Кузан, председател на украинския Център за сигурност и сътрудничество. Бойците са съставна част от украинските отбранителни сили , а техните семейства са изведени от окупираните райони на по-сигурни места.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа