Зверства: Руски войници минират пианото на 10-годишно дете (СНИМКИ)

12342
Зверства: Руски войници минират пианото на 10-годишно дете (СНИМКИ)
Снимка: Pixabay

Изминаха близо шест седмици, откакто руските войски напуснаха района на Киев. Те оставиха след себе си не само разрушени градове и села, но и над хиляда невинни жертви, телата на някои от които все още биват откривани и идентифицирани.

Местните жители тепърва обаче започват да осъзнават пълния размер на сполетялата ги трагедия, пише The Claquers. Татяна Монко, жителка на Буча, след като най-после се прибира вкъщи, заварва в дома си не само пълен погром, но и "музикална изненада", която руските войници са се погрижили да оставят в пианото на дъщеря й.

Преди войната дъщерята на Татяна, десетгодишната Даринка Монко, свири на пиано и акордеон, участва в регионални турнири по шах, играе епизодични роли в сериали. 

Награди от многобройните конкурси, в които момичето е участвало, семейството държи на капака на пианото в жилището си. И по ирония на съдбата именно те спасяват живота им.

Когато започва войната, родителите заедно с Даринка и по-малкия ѝ брат заминават за централна Украйна. Къщата им в Буча е била използвана от руските войници за щаб квартира. Домът остава след тях напълно разграбен и унищожен. Руските окупатори са обърнали специално внимание на някои от вещите - съдрали са традиционните украински бродирани ризи, откраднали са акордеона и са минирали пианото.

Бащата на Даринка първи се прибира в къщата. Два пъти води сапьори на оглед, но те не откриват нищо подозрително.

"Когато пристигнах на 7 май, машинално се приближих до пианото", разказва майката. Веднага забелязва, че наградите на дъщеря ѝ са разместени. "Аз самата не свиря, но докоснах белите клавиши отляво надясно, стигнах до средата, а те не се натискат. Казвам на мъжа си - там има нещо. Имахме подозрения за мини и преди това, защото мъжът ми беше забелязал, че наградите върху капака са поставени неправилно", разказва тя.

Сапьорите изваждат изпод клавишите граната ВОГ-25П, използвана редовно от руската армия. "Не можех да спя спокойно няколко дни и не разбирам как могат да сложат експлозив в детско пиано. В крайна сметка ъгълът, където е поставено пианото, е подреден така, че веднага да е ясно, че на него свири дете", казва Татяна за VICE News.

Идентифициран е първият руски военен, заподозрян за убийствата в Буча

Установен е първият заподозрян за извършване на убийствата на цивилни в киевското предградие Буча. Това съобщиха от украинската прокура...

Последиците за семейството ѝ биха били смъртоносни. "Даринка има по-малък брат, на 6 години, той много я обича и винаги е с нея на пианото. Страшно е дори да си помислим каква непоправима мъка са подготвили руснаците за нашето семейство", разказва майката.

Подробностите около инцидента бяха оповестени за първи път в публикация във Facebook от Мариана Хлиева, цигуларка и учителка по музика в Детската школа по изкуствата в Буча, която Даринка посещава.

Хлиева разказва за VICE News, че страхът от мини и други мини-капани е нещо, с което трябва да живеят всички завръщащи се жители на Буча, като посочи, че само през миналата седмица в града са открити 1200 мини.

Украинските власти постоянно предупреждават завръщащите се по домовете си хора да бъдат много внимателни, защото руските войници са оставяли мини на всевъзможни места - в домовете, в автомобили, в перални, дори близо до трупове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа