X
 
 

Български професор използва вируси в борбата с рака

14437 0
photo of Български професор използва вируси в борбата с рака
Снимка: nadezhda.bg
Проф. д-р Златко Кълвачев, вирусолог в МБАЛ „Надежда“- София, гостува в Русе и в конферентната зала на УМБАЛ „Канев“. Той изнесе лекция на тема „Вирусите – въпроси и отговори“. 

„Трябва да се използват по правилния начин свойствата на вирусите за добри каузи. Тяхната способност да рушат клетката вече може да се използва за лечението на рак. Тези вируси се наричат онколитични, а методът - онколитична вирусотерапия. Идеята за лекуване на рак с помощта на вируси не е нова и  е позната от първите години на миналия век. Факт е, че 8% от човешкия геном са вируси“, поясни Кълвачев.

По думите на професора всяка година излиза по един чисто нов вирус, но пък има и вируси, които са съществували от 30 000 години. Съществуват „МИМИ“ вируси, „ПАНДОРА“ вируси и „САМБА“ вируси. Това не трябва да ни плаши, а да ги изучаваме, за да се предпазим“. 

С няколко вида препарати, които са на пазара, може да се лекуват различни видове рак, в т.ч. меланома, глиални тумори, рак на панкреаса.

„В БАН се правят откъслечни проучвания по отношение на „добрите вируси“. Но българска следа има в Хайделберг, Германия, където наш учен е патентовал един вирус и работи в групата за онколитичните. Хирургията е най-кардиналният метод за лечението на рак, но въпросът е как лекуваме метастазите и точно там трябва да бъдат насочени нашите усилия“, допълни проф. Кълвачев.   

Проф. д-р Златко Кълвачев завършва медицина в Медицинска академия в София, през 1980 г. и започва работа като военен лекар в Русе. Дълги години работи като вирусолог в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела, и ръководи лабораторията по вирусология. Има повече от 150 научни публикации и 4 изобретения. Специализирал е в Русия, Финландия, Индия, САЩ и др.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Без да омаловажавам, а за да потвърдя. Някога, преди години имаше статия за Южна Америка. Там болните жени от рак на гърдата, ако не се лъжа - ги заразявали с някаква маларийна треска. И за 20 дни ако оцелее от маларията, жената се справяла с първата си болест. Вероятността била 50/50 %.